Spaanse premier zegt reis af na invasie enclave in Noord-Afrika

ANP Producties | Bron: ANP

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft een bezoek aan Parijs afgezegd vanwege de enorme en plotselinge toestroom van migranten in de Spaanse enclave Ceuta aan de Noord-Afrikaanse kust. Maandag bestormden 6000 migranten de kust van Ceuta, nadat ze bij eb het Marokkaanse grondgebied hadden verlaten. Volgens Spaans media zijn er dinsdag nog eens circa honderd migranten aangekomen in een andere enclave, Melilla.

De regering heeft legereenheden naar Ceuta gestuurd om de enclave te beschermen. Ongeveer 1500 migranten zijn al teruggebracht naar Marokkaanse grondgebied. Sánchez heeft dinsdag beklemtoond dat Spanje de "integriteit van Ceuta tegen alle gevaren blijft beschermen". De golf aan migranten was maandag volgens waarnemers mogelijk omdat de Marokkaanse grensbewakers plotseling afwezig bleken. Migranten konden zwemmend of lopend naar het Spaanse stuk kust. Marokko heeft wrijvingen met Spanje en zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan.

De Marokkaanse politie werkte dinsdag in Melilla, in tegenstelling tot de dag ervoor, wel mee met de pogingen de migranten tegen te houden. Naar schatting 1500 van de 6000 zijn minderjarig volgens de autoriteiten. De migranten keerden zich onder meer met stokken en staven tegen agenten die hen tegen wilden houden. Drie leden van de Guardia Civil raakten gewond. Tijdens de tocht naar Ceuta is volgens plaatselijke media een migrant verdronken.

Ceuta en Melilla zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie. De enclaves zijn afgerasterd, maar eromheen bivakkeren talrijke migranten die proberen daar Spanje en de EU binnen te dringen zonder de Middellandse Zee over te hoeven steken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.