Wandelend wijzer worden tijdens promenade langs gerestaureerde en verdwenen molens

De Lastdrager in Opmeer is volledig in ere hersteld. Sinds kort staat er zelfs een authentiek molenaarshuisje naast.

De Lastdrager in Opmeer is volledig in ere hersteld. Sinds kort staat er zelfs een authentiek molenaarshuisje naast.© Foto Lions Medemblik-Opmeer

Coen van de Luytgaarden
Opmeer

Wandelend wijzer worden van molens. Dat is het uitgangspunt van de molenwandeling die zaterdag 5 juni plaats heeft. De route leidt langs gerestaureerde molens en plekken waar die ooit stonden.

Deelnemers beginnen en eindigen de trip bij De Lastdrager in Opmeer die na een ingrijpende restauratie weer in volle glorie draait.

Met inachtneming van de coronaregels is het op beperkte schaal mogelijk deze molen van binnen te bezichtigen. De Lastdrager is een authentieke meelmolen die sinds enige tijd de grondstof levert voor de lokale bakkerij en ook pannenkoekenmeel aflevert. Vandaar dat er bij de afsluiting van de promenade pannenkoeken worden geserveerd. Uiteraard van meel die door de Lastdrager is geproduceerd.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Lastdrager als Hollands decor bij de opening van het wk schapendrijven in Hoogwouden, enkele jaren geleden.

De Lastdrager als Hollands decor bij de opening van het wk schapendrijven in Hoogwouden, enkele jaren geleden.© Foto Marcel Rob

De wandeling is georganiseerd door de Lionsclub Opmeer-Medemblik, die een parcours van elf kilometer heeft uitgezet. ,,Bij aanvang van de tocht ontvangen deelnemers een fraai boekje met informatie over de molens waar we langskomen’’, vertelt Bert Brugman van de Lions. ,,Deelnemers steunen hiermee automatisch ons cultureel erfgoed, in dit geval komt de opbrengst rechtstreeks ten goede aan de nieuwe zeilen waarmee De Lastdrager onlangs is uitgerust.’’

Onderweg passeren deelnemers onder meer De Vier Winden aan de Langereis. Dit exemplaar dateert uit 1891 en verzorgt de bemaling van polder De Lage Hoek.

Ook de Kaagmolen in het buitengebied van Spanbroek passeert de revue. Deze molen is enkele jaren geleden voorzien van een nieuwe vijzel. Opvallend aan deze locatie is het gebouwtje ernaast met de markante schoorsteen. Die herinnert aan de periode dat de Kaagmolen werd aangedreven op stoomkracht.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Kaagmolen werd enkele jaren geleden voorzien van een nieuwe vijzel. Ernaast staat nog het gebouwtje met de karakteristieke ’stoomschoorsteen’.

De Kaagmolen werd enkele jaren geleden voorzien van een nieuwe vijzel. Ernaast staat nog het gebouwtje met de karakteristieke ’stoomschoorsteen’.© Foto Henk de Weerd

De molenwandeling voert eveneens langs cultuurtempel ’t Kerkhuys in Spanbroek waar een ’coffee-to-go’ is ingericht en gelegenheid is voor versnapering en sanitaire stop. Ook hier met inachtneming van de coronamaatregelen.

Deelnemers kunnen zich voor de wandeling aanmelden via het e-mailadres: actie@lionsopmeermedemblik.nl

Ook bij de start kan men zich nog aanmelden. Wandelaars starten ’s morgens tussen negen en elf uur. Men kan de route ook fietsend afleggen.

Meer info: www.lionsopmeer.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen