Drie Kamerleden scheiden zich af van Forum voor Democratie, ook Van Haga

Thierry Baudet en Wybren van Haga (rechts).

Thierry Baudet en Wybren van Haga (rechts).© ANP

ANP
DEN HAAG

Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Haarlemmer Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim.

Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

"In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt", schrijft Van Haga. Het trio heeft "in goede harmonie met de FVD-fractie" besloten als zelfstandige fractie door te gaan.

Dat er meningsverschillen binnen de fractie waren, werd afgelopen tijd duidelijk. Zo nam Van Haga afstand van een poster van FVD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. En woensdag bood hij nog zijn excuses aan voor het gedrag van partijleider Thierry Baudet, die in een debat over corona D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

FVD zegt in een reactie het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. "Juist in deze tijd waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest." Forum wil "constructief" blijven samenwerken met het vertrokken drietal.

Lees ook: Omstreden 4-5 mei-poster leidt tot breuk in Forum voor Democratie. Continu taboes doorbreken behoort volgens Van Haga niet tot het politieke werk

Lees ook: Rasopportunist Wybren van Haga zag weer een gaatje, van liberale backbencher tot fractievoorzitter van de Lijst Van Haga Vooruit | commentaar

Lees ook: ’Dit hing in de lucht, Baudet duldt geen mensen naast zich’, zegt politiek columnist Chris Aalberts

Lees ook: Geen machtsstrijd bij Forum tussen Baudet en Van Haga: ’Dat is allemaal bullshit’

Lees ook: Van Haga krijgt bijna evenveel stemmen als lijsttrekker Baudet

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen