De Videomakers winnen Hogenbijl Filmprijs 2021 [video]

Grietje Evenwel en Riske de Vries blij met hun prijs.© Foto Sjoerd Com

Leontien van Engelen
Haarlem

De Haarlemse Hogenbijl Filmprijs 2021 is toegekend aan Riske de Vries en Grietje Evenwel die sinds 2016 als ’de Videomakers’ amateurfilmers met raad en daad terzijde staan bij het maken van videofilms.

De Vries en Evenwel delen hun professionele kennis belangeloos via hun website en YouTubekanaal. ’De geldprijs van 15.000 euro is een beloning voor hun blijvende inzet om amateurfilmers verder te helpen. Met hun passie en hun onvermoeibare inzet tonen de Videomakers zich waardige winnaars in de voetsporen van de naamgevers van de prijs: Henny en Ada Hogenbijl’, meldt het Hogenblijk Fonds.

Riske de Vries en Grietje Evenwel werken al vijf jaar als de Videomakers. Via hun website en YouTubekanaal onderhouden ze intensief contact met hun ’community’. Ze plaatsen wekelijks een tutorial, schrijven artikelen en bieden online cursussen. ’Nederlandstalig, want in het Engels was er al genoeg’, zeggen ze op hun site.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op YouTube maken 30.000 volgers gebruik van de kennis die zij delen. De website wordt maandelijks door 18.000 mensen bezocht. De Videomakers gaan het geld van deze prijs inzetten om de frequentie van nieuwe tutorials te verhogen van één keer per week naar twee video’s. Hiermee willen ze meer kennis delen die beginnende filmmakers helpt bij het maken van betere video’s.

Eind april werden door het Hogenbijlfonds ook drie stimuleringsprijzen voor (amateur)film uitgereikt aan de videoclubs in Borne, Den Haag en Leiden. De leden van deze actieve filmclubs bleken regelmatig gebruik te maken van de video’s en artikelen van de Videomakers.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen