AZ overleeft opnieuw met tien man, maar de problemen nemen toe: ziek en zeer in slotfase van het seizoen [video]

AZ viert de 1-0 van Albert Gudmundsson.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Alkmaar

Net als een maand geleden tegen Willem II heeft AZ zaterdagavond met tien man een 1-0 overwinning uit het vuur gesleept. Fortuna Sittard werd in Alkmaar verslagen. Het gehavende AZ kan nu zondag kijken hoe concurrent PSV het gaat doen.

AZ had het zwaar tegen Fortuna Sittard. Voetballend kwam AZ er moeilijk doorheen en daar kwamen tijdens het duel nog de nodige tegenvallers bij. Zo viel Timo Letschert al snel geblesseerd uit, waarna zijn vervanger Ramon Leeuwin kort na rust met een rode kaart van het veld ging. Zo wordt de spoeling centraal achterin wel heel erg dun in de laatste week van het seizoen.

De grote winst was dat AZ ondanks die tegenvallers drie punten pakte en daardoor nog steeds volop meedoet om de tweede plaats in de eredivisie. Het heeft nu twee punten meer dan PSV, dat zondagmiddag uit tegen Willem II speelt en dan de tweede plaats weer kan overnemen.

Myron Boadu

Bij AZ ontbrak Myron Boadu in de basis. De spits was niet fit genoeg. Hij viel vorige week in de slotfase van RKC-AZ uit met een enkelblessure, hield daar de rest van de week last van en trainde daarom ook bijna niet. Trainer Pascal Jansen, die vrijdag nog zei dat Boadu tegen Fortuna kon spelen, zette hem op de bank.

De vervanger van Boadu was Zakaria Aboukhlal. Die zal bij de aftrap wat onwennig om zich heen hebben gekeken, want zijn laatste basisplaats dateerde van december. Thuis tegen Willem II stond hij toen als linksbuiten aan de start. Daarna kwam Aboukhlal alleen nog maar als invaller in het veld, maar vaak waren het maar korte invalbeurten. In de laatste drie wedstrijden bleef hij zelfs negentig minuten lang op de bank.

Er waren dus aanpassingen nodig bij AZ, dat net als vorige week ook nog de zieke Teun Koopmeiners en Dani de Wit miste. Op de plek van Koopmeiners speelde nu Jordy Clasie.

Tegenvaller

Binnen een kwartier kwam er voor AZ nog een tegenvaller bij. Centrale verdediger Timo Letschert klapte door zijn enkel toen hij na een kopduel verkeerd terechtkwam. Het was meteen einde wedstrijd voor hem.

(Tekst gaat verder na de foto)

Timo Letschert gaat per brancard van het veld met een op het oog ernstige enkelblessure.
© Foto ANP/Ed van de Pol

Het uitvallen van Letschert maakte ruimte voor een andere speler die dit seizoen nauwelijks in actie is gekomen. Ramon Leeuwin speelde één hele wedstrijd (in oktober) en had verder alleen nog een handvol korte invalbeurten.

Toeval of niet, uitgerekend Leeuwin ging kort na rust lelijk in de fout. Bij een snelle uitbraak van Fotuna Sittard, met een diepe bal op Sebastian Polter, reageerde Leeuwin te laat en ging hij bij de spits om het middel hangen. Het goede nieuws was dat Leeuwin daarmee voorkwam dat Polter een levensgrote kans kreeg. Het slechte nieuws was dat hij rood kreeg en dat AZ dus bijna de hele tweede helft met tien man verder moest.

(Tekst gaat verder na de foto)

Ramon Leeuwin gaat het veld af nadat hij rood heeft gekregen.
© Foto ANP/Ed van de Pol

Penalty Gudmundsson

Gelukkig voor AZ stond het op dat moment wel op een 1-0 voorsprong. Albert Gudmundsson had na een half uurtje een penalty benut, die was gegeven na een overtreding van keeper Yanick van Osch op Jesper Karlsson.

Veel meer dan dat wist AZ in de eerste helft niet uit te richten. Het verhaal van die eerste helft was snel verteld: Fortuna Sittard probeerde de boel dicht te houden en AZ had veel moeite erdoorheen te komen.

Overleven

Na rust veranderde het spelbeeld radicaal door de rode kaart van Leeuwin. AZ-trainer Jansen liet Clasie een linie zakken om de plek van Leeuwin over te nemen. Spits Aboukhlal ging na een uurtje naar de kant, Yukinari Sugawara kwam het middenveld versterken. Met een soort 4-4-1, met Calvin Stengs als eenzame spits, probeerde AZ de 1-0 over de streep te trekken.

Dat lukte, mede dankzij twee uitstekende reddingen van keeper Marco Bizot. In blessuretijd kreeg AZ via invaller Jelle Duin zelfs nog een enorme kans op 2-0, maar Duin miste. De spits die vrijdagavond voor Jong AZ nog twee doelpunten had gemaakt, schoot tegen het uitgestoken been van Van Osch.

Lees ook: Het piept en het kraakt bij AZ. ’Morgen weer knetterhard aan de slag om iedereen klaar te krijgen’

AZ-Fortuna Sittard 1-0.

29. Gudmundsson (pen.) 1-0.

Rode kaart: 49. Leeuwin (AZ).

AZ: Bizot; Svensson, Letschert (13. Leeuwin), Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson, Clasie; Stengs (87. Duin), Aboukhlal (61. Sugawara), Karlsson (87. Reijnders).

Fortuna Sittard: Van Osch; Rota (70. Hansson), Angha, Janssen, Cox; Tekie (82. Emmanouilidis), Flemming, Rienstra; Semedo, Polter, Seuntjens.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen