De Diabeteschallenge: twintig weken lang op een vaste dag aan de wandel met een leuk groepje. Team Sportservice daagt iedereen uit om mee te doen

Bas van de Goor (midden) wil mensen stimuleren meer te bewegen.
© Foto Bas van de Goor Foundation/Ronald Hoogendoorn
Schagen

Lekker wandelen om gezond te blijven. Liefhebbers kunnen vanaf 17 mei via Team Sportservice meedoen aan de Nationale Diabetes Challenge

Twee uur per week wandelen verlaagt de kans op een beroerte met dertig procent. Drie keer per week verbetert het geheugen en een half uur per dag lopen kan de kans op een depressie met een derde verlagen.

Daarom sluit Team Sportservice zich aan bij de Nationale Diabetes Challenge. Maandag 17 mei starten deelnemers om tien uur vanaf het Fitveld in Schagen en een dag later vanaf beweegplein the Movement in Middenmeer.

Voor iedereen

Iedereen die mee wil doen, kan zich inschrijven voor de groepschallenge. „Die is niet alleen bedoeld voor mensen met diabetes”, legt Sanne Melching van Team Sportservice uit.

„Iedereen kan meelopen. Je werkt samen met anderen op een eenvoudige manier aan je gezondheid. We gaan elke week op dezelfde dag op pad. Op maandag in Schagen en dinsdag in Middenmeer. De twintig-wekenchallenge wordt afgesloten met een landelijk evenement.”

Volleybal

Bedenker van de challenge is Bas van de Goor vandaan. De voormalig topvolleyballer zet zich al jaren in voor een gezondere leefstijl bij mensen met diabetes. Hij ziet de positieve effecten van bewegen op een leven met diabetes.

Afvallen

Van de Goor: „Onderzoek laat zien dat deelnemers afvallen, zich beter voelen en vaak minder medicatie nodig hebben. En deelnemers geven hun leven een hoger cijfer en hebben meer sociale contacten gekregen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Iedereen kan meelopen.
© Foto Bas van de Goor Foundation/Ronald Hoogendoorn

Daar sluit Sanne Melching van Team Sportservice zich volledig bij aan. „Ik wil meer mensen motiveren mee te lopen. Ik weet hoe goed het is voor je. Buitenlucht, in beweging zijn, misschien wel nieuwe mensen leren kennen. Op alle vlakken word je er beter van”, aldus de buurtsportcoach.

De challenge is laagdrempelig. In totaal gaan de groepen in Schagen en Middenmeer twintig weken aan de wandel. Tijdens de wandelingen wordt uiteraard rekening gehouden met de dan geldende coronamaatregelen. Deelname is gratis en je bent niet verplicht elke week aanwezig te zijn. „Maar het is natuurlijk wel gezellig als we een hechte groep worden”, lacht de buurtsportcoach.

Aanmelden

Aanmelden voor de wandelchallenge kan online via Team Sportservice. Mensen die mee willen doen in Schagen kunnen zich hier inschrijven, zij die vanuit Middenmeer willen lopen kunnen via deze pagina aanmelden.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.