Voortbestaan kinderkledingbanken wankelt: ’Geen taak gemeenten om deze te redden’

Kinderkledingbank Zwaag wankelt.
© Foto Jaap van der Pijll
Hoorn

Hebben kinderkledingbanken een belangrijke taak in de maatschappij, in de vervulling van een grote behoefte en bestaat de noodzaak om mensen met een kleine beurs bij te staan?

De een is van mening dat er een belangrijke taak bij gemeenten ligt in het voortbestaan van kinderkledingbanken, de ander vindt dat iedere ondernemer z’n eigen broek maar moet ophouden. 52 procent van de respondenten is het oneens met de stelling dat gemeenten kinderkledingbanken moeten redden. Dat betekent dat 48 procent van de stemmen naar ‘eens’ zijn gegaan.

Tegenstanders

Volgens Brink uit Grootebroek is het wankelen van Kinderkledingbank Zwaag een teken dat de behoefte niet groot genoeg is en stemde om die reden tegen de stelling dat gemeenten kinderkledingbanken moeten redden. Tegenstemmer Dirk Roosendaal uit Enkhuizen schrijft: ,,Gemeenten zijn niet verantwoordelijk voor het voortbestaan van bedrijven. Ook niet als deze geen winstoogmerk hebben, maar wel heel duidelijk een algemeen belang dienen. Stichtingen moeten via sponsoring zelf hun broek ophouden.” Jantje Ruiter uit Lutjebroek stelt dat mensen genoeg geld hebben. Harry Boschma schrijft dat er overal zeer goedkope kinderkleding te koop is.

Profijt

Martina Hildering uit Blokker is een van de voorstanders. Zij schrijft: ,,De kinderkledingbank doet goed werk. Ze gaan voor de kinderen die het minder hebben. Het gaat niet alleen om kleding, maar ook om schoolspullen en cadeautjes voor een partijtje of andere leuke spullen. Bianca was de motor van dit bedrijf en deed het erg goed.”

Een goed initiatief, zo noemt ja-stemmer Ann Swaan uit Hoorn de kinderkledingbank. ,,Er hangt een fijne, ongedwongen sfeer. Het is belangrijk voor kinderen om er ook leuk uit te zien en om kleding en schoenen te dragen in hun eigen maat. Op school is dit ook heel belangrijk.”

De Kinderkledingbank Stede Broec is bij gebrek aan een ruimte gestopt, de Kinderkledingbank Zwaag worstelt. W. Duivis uit Hoorn is van mening dat de gemeente in elk geval de helpende hand moet reiken om omvallen van de Kinderkledingbank in Zwaag te voorkomen. ,,Én kijken of met een financiële bijdrage bijstandsklanten het profijt kunnen behouden.”

Piet Baas uit Hoogkarspel is het ook eens met de stelling. ,,Vrijwilligers helpen bij kledingbanken minderbedeelden aan gratis goede kleren. Daarom moeten de gemeenten dat met goede gebouwen faciliteren”, luidt zijn respons.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen