Coenbrug na storing vastgezet, scheepsverkeer kan er niet onderdoor: ’Onduidelijk wanneer we het kunnen oplossen’

Een luchtopname van de Coenbrug over de Zaan van de A8 of Coentunnelweg.© Archieffoto Hans van Weel

Frederique Teillers
Zaandam

De Coenbrug bij de A8 is na een grote storing op dinsdag weer dicht, zodat wegverkeer er weer over heen kan. Maar het lijkt erop dat scheepsverkeer voor onbepaalde tijd via omwegen moet varen: „Door de storing kunnen we de brug niet meer bedienen.”

De storing in de Coenbrug over de Zaan creëerde veel vertraging dinsdagmiddag. De slagbomen bleven dicht, de brug bleef een lange tijd open staan. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigt woensdag dat de slagbomen weer open zijn. Maar na inspectie is de brug vastgezet, waardoor de brug vanaf dat moment niet meer open kan: „We hebben de brug na onderzoek gefixeerd. Er is een technisch probleem waardoor we de brug niet kunnen bedienen. Normaal wegverkeer kan er overheen, maar de grote schepen waarvoor de brug open moet kunnen er niet onderdoor. Helaas is het onduidelijk wanneer we dit kunnen oplossen.”

Tot 17 april werden er nog werkzaamheden uitgevoerd aan de Coenbrug, om geluidsoverlast te verminderen. Uit onderzoek bleek dat de brugklep van de Coenbrug licht opveerde bij het passeren van zwaar verkeer, en met een klap op zijn plaats viel. Op de website van Rijkswaterstaat staat dat de bediening en besturing van de brug in 2026 vervangen wordt.

Lees ook: Coenbrug (A8) bij de Zaan dicht door storing, verstoring is weer gedeeltelijk verholpen

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.