Burgemeester Hollands Kroon staat bij herdenking stil bij gesneuvelde Tsjechen in Nieuwe Niedorp: ’Zij gaven hun leven voor onze vrijheid’

Fragment van de vooraf opgenomen herdenkingstoespraak van burgemeester Rian van Dam die op 4 mei vanaf 19.45 uur te zien is.
Hollands Kroon

Net als vorig jaar sprak burgemeester Rian van Dam de inwoners van Hollands Kroon digitaal toe op de dag van de dodenherdenking. De vooraf opgenomen toespraak was dinsdagavond vanaf kwart voor acht (en nu nog) te zien via het Youtube-kanaal van de gemeente.

Ook de kranslegging bij het monument in Wieringerwerf was vooraf opgenomen zonder publiek. De lokale omroep Regio Noordkop zond de herdenking ook uit.

Door de verschillende comités in Hollands Kroon werden dinsdag kransen gelegd bij monumenten in Hollands Kroon, op gepaste afstand en vanwege de coronamaatregelen ook weer zonder publiek. Op deze 4e mei hing de nationale vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang bij alle gemeentekantoren.

RAF-toestel

In Hollands Kroon is de herdenking dit jaar extra speciaal door de berging van een vliegtuig uit WOII in de gemeente. Op 23 juni zal het namelijk precies 80 jaar geleden zijn dat een toestel van de Royal Air Force (RAF) neerstortte in Nieuwe Niedorp. In het wrak liggen naar alle waarschijnlijkheid de stoffelijke resten van de bemanningsleden. Burgemeester Van Dam in haar toespraak: ,,Zij gaven hun leven voor onze vrijheid. Reden om hier op 4 mei bij stil te staan.’’

Stoffelijke resten

Het toestel stortte destijds neer in het weiland aan de Kanaalweg 5 in de Kostverlorenpolder. Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken geeft de mogelijkheid het wrak te bergen. Hierdoor kunnen de stoffelijke resten van de bemanning een laatste eervolle rustplaats krijgen. Dit geeft de nabestaanden van de overledenen duidelijkheid en rust over het lot van hun familieleden. Deze berging start eind deze maand.

(Tekst gaat door onder de foto)

De plek waar het monument ter nagedachtenis aan omgekomen Tjechische bommenwerperbemanning tot vorig jaar stond aan de Kanaalweg 5 in Nieuwe Niedorp. Voor de kranslegging van dit jaar is het monument tijdelijk verplaatst naar de voorzijde van de boerderij. Het vliegtuigwrak zal eind mei worden geborgen.
© ARCHIEFFOTO MARC MOUSSAULT

In overleg met de Stichting 4 mei comité Niedorp werd daarom op 3 mei een tijdelijk monument aan de voorzijde van de boerderij aan de Kanaalweg geplaatst. Op die manier kon het comité op 4 mei voor een laatste keer in de ‘oude’ situatie een krans leggen voor de bemanning. Over een paar dagen wordt dit weer weggehaald. Na de berging (juli 2021) wordt samen met het comité besloten hoe een definitieve herinneringsplek zal worden ingericht.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.