Drie matrozen in opleiding tijdens eindoefening te water bij haven Oude Zeug, één persoon naar het ziekenhuis

© GLOCALmedia

© GLOCALmedia

© GLOCALmedia

1 / 3
Van onze verslaggevers
Oude Zeug

De hulpdiensten waren dinsdagmiddag massaal aanwezig bij haven Oude Zeug (IJsselmeer) vanwege drie matrozen in opleiding die te water waren geraakt. Eén van hen moest met een schouderblessure naar het ziekenhuis, meldt Defensie.

Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vertelt dat het fout ging bij een oefening van de marine. ,,Een aantal mensen is toen te water geraakt door de stevige wind.’’ Meerdere bootjes waren betrokken bij dat incident.

Dinsdagavond laat Defensie middels een persbericht weten dat een groep van in totaal 53 matrozen in opleidng in rubberboten te ver afdreef, door de harde wind. Door dezelfde storm zijn drie matrozen te water geraakt. Tijdens hun training moeten de matrozen uiteindelijk, na acht weken, kunnen aantonen „wat zij in teamverband en onder zware omstandigheden geleerd hebben”, aldus Defensie.

Woordvoerster Fanneke Eelman van de Koninklijke Marine: ,,Het zijn aankomende matrozen die bezig zijn met de eindoefening De Volharding. Gelukkig is een ieder veilig op de kant gekomen. Een persoon heeft een schouderblessure opgelopen, maar is onder medische behandeling.”

Het duurde niet lang voordat alle marinemensen waren gered. Iets voor drie uur meldde de Veiligheidsregio dat ’iedereen uit het water is’. Het grootste deel van de matrozen is overigens niet uit het water maar van het water gehaald, vertelt schipper Eduard Terpstra van de KNRM in Den Oever.

(Tekst gaat door onder de foto)

© GLOCALmedia

In eerste instantie gebeurde dat uit de rubberbootjes op zo’n zevenhonderd meter bij de kant vandaan, later op ongeveer 2,5 kilometer. Aanvankelijk werd besloten de bootjes naar de vaste wal te slepen, maar dat nam te veel tijd in beslag, aldus Terpstra.

Vervolgens zijn de matrozen uit de rubberbootjes geplukt, veelal doorweekt door het water dat in de bootjes was geslagen. Volgens de KNRM-schipper die rond 13.30 een alarmmelding ontving, stonden er golven van een meter tot anderhalve meer hoog. In totaal zijn zo’n dertig matrozen uit bootjes gehaald.

(Tekst gaat door onder de foto)

© GLOCALmedia

Sommige matrozen liepen lichte onderkoelingsverschijnselen op. In een nabijgelegen boerderij kwamen ze op temperatuur. Bij de actie waren naar schatting zo’n vijf reddingboten betrokken. In ieder geval die uit Andijk, Den Oever, Medemblik en twee uit Enkhuizen. Ook werd een traumahelikopter ingezet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.