Jochem Dobber uit Santpoort-Zuid wint uniek goud estafettemannen op 4x400 bij WK in Polen

Jochem Dobber, staand in het midden, na winst van de estafetteploeg.

Jochem Dobber, staand in het midden, na winst van de estafetteploeg.© AP

ANP
CHORZOW

De Nederlandse mannenploeg heeft goud veroverd op de 4x400 meter bij de WK estafette in Polen. Jochem Dobber uit Santpoort-Zuid, Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela en Tony van Diepen schreven daarmee atletiekhistorie, want een Nederlandse estafetteploeg won nog nooit een wereldtitel op dit olympische nummer.

Het Oranje-kwartet won de finale in Chorzow in 3.03,45. Japan rende naar het zilver in 3.04,45 en de bronzen plak was voor Botswana in 3.04,77. Het Nederlands record van 3.02,37 uit 2017 bleef intact, maar de frisse en natte weersomstandigheden in Polen maakten het lopen van records praktisch onmogelijk.

"Hiervan hebben we gedroomd", sprak Bonevacia glunderend bij de NOS. "Dit is de kroon op deze afstand. Maar nu willen we ook de olympische finale halen. Dat is onze volgende droom."

Volgens Jochem Dobber waren de koele omstandigheden in Chorzow misschien wel in het voordeel van Oranje. "We zijn het in Nederland wel een beetje gewend om in de kou te trainen. Wat dat betreft stonden we al 1-0 voor ten opzichte van de warmere landen. Natuurlijk voel je het tijdens de race nog wel een beetje, maar het enige waaraan ik kon denken was een gouden medaille. Het was een kwestie van doorbijten en niet aan de kou denken en dat lukte goed."

Hetzelfde viertal veroverde dit voorjaar ook al het goud op de 4x400 meter bij de EK indoor in Polen. De mannen stelden zaterdag olympische kwalificatie voor de Spelen in Tokio veilig door zich als snelsten voor de finale te plaatsen. In de eindstrijd van de World Relays bekroonden de vier hun opmars naar de wereldtop, al moet gezegd dat gedoodverfde favoriet Verenigde Staten ontbrak.

Dobber opende de finale sterk. Hij bood Bonevacia de gelegenheid de leiding te nemen. De atleet van Curaçao hield de koppositie lang vast, maar moest op het laatste stuk naar het wisselvak de Zuid-Afrikaanse atleet voorbij laten gaan. Angela deelde zijn 400 meter slim in; hij wachtte met een aanval tot de laatste 100 meter en gaf als koploper het stokje over aan slotloper Van Diepen.

De winnaar van het zilver op de 400 bij de EK indoor liet zich eerst even inhalen en zette vanuit tweede positie in de laatste bocht aan voor een machtige versnelling, waarop de slotlopers van Japan en Botswana geen antwoord hadden.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen