Bewegend Verleden: Alkmaars burgemeester Van Kinschot keert in 1945 terug naar zijn stad [video]

De NSB-burgemeester is opgepakt en de echte burgervader, Van Kinschot, is weer in functie. Vanaf het bordes begroet hij de burgerij.© Archief

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: Burgemeester Van Kinschot van Alkmaar keert na drie lange jaren terug naar zijn stad.

Op 8 mei 1945, rond de klok van tweeën, rijden de eerste bevrijders Alkmaar binnen. Canadezen en Engelsen worden uitzinnig feestelijk door de bevolking ingehaald.

Een paar uur eerder was burgemeester Van Kinschot hen al voorgegaan.

François Henri van Kinschot was sinds 1934 burgemeester van Alkmaar toen hij in 1942 door de Duitse bezetter werd ontslagen en vervangen door een NSB’er. Van Kinschot ging in de onderduik waaruit hij direct na de Duitse capitulatie drie jaar later ongeschonden tevoorschijn kwam.

(Tekst loopt door onder de video)

Als een ware held reed hij achter op een vrachtautootje van de Alkmaarse brandweer zijn stad via de Kennemerstraatweg voor het eerst weer binnen. Duizenden mensen langs de route naar het stadhuis konden hun ogen bijna niet geloven; nu was de bevrijding toch écht begonnen.

Een ons onbekende filmer maakte vanaf een balkon tegenover het huidige, bijna gesloopte, Grandcafé Koekenbier een korte opname. Slechts 20 seconden. Maar wat een historische beelden.

Lees ook: Extra bulletin De Vrije Alkmaarder, 8 mei 1945: ,,Hedenmorgen kreeg onzen Burgemeester Van Kinschot de ambtsketen omgehangen. Het was een sobere, doch onroerende plechtigheid.”

Lees ook: De Vrije Alkmaarder, 11 mei 1945: Alkmaar in feestroes. Historische dagen voor de wereld, historische dagen voor onze stad.

Van Kinschot: ,,Gaarne voldoe ik aan het verzoek om in het eerste in vrijheid voorbereide nummer van De Vrije Alkmaarder eenige woorden te schrijven. Ik maak van deze gelegenheid gebruik de burgers van Alkmaar mijn diep gevoelde dank te betuigen voor de hartelijke ontvangst bij mijn terugkeer in onze goede, oude stad.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Als een held wordt de burgemeester de stad in gereden achterop een vrachtauto van de plaatselijke brandweer. Ervoor rijdt een mooie zijspancombinatie van de politie. Deze Harley-Davidson was, net als Van Kinschot, ondergedoken geweest in de jaren ervoor.

Lees ook: Helderse Courant, 5 mei 1945: Burgemeester Van Kinschot hervat zijn ambt.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Lees ook: Bewegend Verleden: Intocht van Canadezen in Alkmaar, 1945 [video]

Lees ook: Bewegend Verleden: Canadezen presenteren hun oorlogsmaterieel in Alkmaar, 1945 [video]

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.