AZ rekent na matige eerste helft alsnog af met RKC en blijft bij PSV in de buurt [video]

Myron Boadu heeft AZ op voorsprong gezet na een uur spelen.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Waalwijk

Na een moeizame eerste helft heeft AZ zaterdagavond in een veel betere tweede helft afgerekend met RKC (1-3). Calvin Stengs en Albert Gudmundsson hadden met een assist en een doelpunt een belangrijke inbreng in de zege. Door de overwinning komt AZ in punten op gelijke hoogte met concurrent PSV, maar die club komt zondagmiddag nog in actie.

AZ, dat de zieke aanvoerder Teun Koopmeiners miste, maakte in Waalwijk in de beginfase een weinig geïnspireerde indruk. Binnen tien minuten kreeg RKC al twee enorme kansen.

Eerst verscheen Thijs Oosting vrij voor keeper Marco Bizot, maar de aanvaller van RKC kreeg de bal niet onder controle, waardoor de kans direct verkeken was. Even later gleed AZ-verdediger Timo Letschert weg, waarna hij de bal in de voeten van Richard van der Venne speelde. Die kon de hoek uitzoeken, maar Bizot redde knap met een voet.

Na een kwartiertje kwam RKC alsnog op voorsprong. Oosting, die door RKC gehuurd wordt van AZ, kwam na een slim passje van Van der Venne vrij voor Bizot en verschalkte de keeper met een wippertje.

Bij AZ was Tijjani Reijnders op het middenveld de vervanger van Koopmeiners. Hij vormde samen met Fredrik Midtsjø het controlerende duo op het middenveld en speelde een behoorlijke wedstrijd.

(Tekst gaat verder na de foto)

Fredrik Midtsjø omringd door drie tegenstanders.
© Foto ANP/Ed van de Pol

In aanvallend opzicht kreeg AZ lange tijd weinig voor elkaar. Linksback Owen Wijndal kwam wel diverse keren goed door tot de achterlijn, maar zijn voorzetten strandden stuk voor stuk op een RKC-speler.

Na een half uurtje vonden Calvin Stengs en Albert Gudmundsson een gaatje in de RKC-verdediging. Stengs gaf het passje, Gudmundsson nam de bal handig mee en maakte er met een rustig schuivertje 1-1 van.

(Tekst gaat verder na de foto)

De 1-1 van Albert Gudmundsson.
© Foto ANP/Ed van de Pol

Zo was in de eerste helft nauwelijks te zien dat AZ een club is die nog strijdt voor de tweede plaats en RKC nog moet vrezen voor de play-offs om degradatie. Na rust was dat verschil wél te zien. AZ kreeg veel meer grip op het middenveld van RKC, dat in de gehele tweede helft niet één keer meer gevaarlijk werd.

Toch had AZ de hulp van RKC nodig om op voorsprong te komen. Aanvoerder Anas Tahiri raakte tijdens de opbouw de bal volkomen verkeerd en stuurde onbedoeld AZ-spits Myron Boadu de diepte in. Daar wist Boadu wel raad mee. Hij klopte de centrumverdedigers op snelheid en passeerde keeper Kostas Lamprou met een droog schot.

Het was de beste actie die Boadu in Waalwijk liet zien. De spits kwam verder weinig in het stuk voor. Tien minuten voor tijd ging hij trekkebenend naar de kant. Dani de Wit was zijn vervanger.

RKC stond toen inmiddels met een man minder op het veld. Spits Sylla Sow kreeg twintig minuten voor tijd een rode kaart na een duel met Timo Letschert. Scheidsrechter Dennis Higler was gedecideerd: ‘Ja, je trapt gewoon na’, zei hij, ook op de tribune duidelijk hoorbaar, tegen de verbaasde Sow.

In de slotfase besliste Calvin Stengs de wedstrijd door op aangeven van Gudmundsson de 1-3 binnen te schieten.

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Calvin Stengs schuift de bal met zijn linkervoet langs RKC-keeper Kostas Lamprou en zet AZ daarmee op 1-3.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Blijdschap bij Calvin Stengs na zijn 1-3.
© Foto ANP/Ed van de Pol

RKC-AZ 1-3

17. Oosting 1-0, 28. Gudmundsson 1-1, 63. Boadu 1-2, 82. Stengs 1-3.

Rode kaart: 69. Sow (RKC).

RKC: Lamprou; Gaari, Meulensteen, Touba, Lutonda; Tahiri (71. Augustijns), Van der Venne (71. Stokkers), Anita (87. Damascan); Ngonge (60. Daneels), Oosting (87. Mulder), Sow.

AZ: Bizot; Svensson (71. Sugawara), Letschert, Martins Indi, Wijndal; Reijnders (78. Clasie), Gudmundsson, Midtsjø; Stengs, Boadu (79. De Wit), Karlsson.

Lees ook: ’Het kwartje moet wel gaan vallen bij hem’, zegt AZ-trainer over Stengs na zomeravondvoetbal tegen RKC

Jonas Svensson baalt nadat RKC op voorsprong is gekomen.
© Foto ANP/Ed van de Pol

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen