Driekwart van de trap in de Schoorlse Duinen kan al vervangen worden

Het hout van de trap gaat rotten.

Het hout van de trap gaat rotten.© jjfoto/Vincent de Vries

Leonie Groen
Schoorl

Het lijkt erop dat de hele trap in de Schoorlse Duinen straks vernieuwd kan worden. Terwijl er vrijdag 10.000 euro binnen was, stond de teller zaterdagmiddag, na het verschijnen van een artikel hierover in het NHD, al 20.000 euro en zondagavond is de 30.000 euro bereikt. Er is 38.000 euro nodig.

Staatsbosbeheer wil de hoge trap vervangen die is geplaatst tegen de wand van de Schoorlse Duinen en het publiek voert naar een hoogte van 55,4 meter boven NAP. Het hout van de trap gaat rotten, er missen treden en leuningen. Staatsbosbeheer wil het hout vervangen voor cortenstaal dat zeker een halve eeuw mee moet gaan. Hiervoor is 38.000 euro nodig. Om dat bedrag bij elkaar te krijgen, ’verkoopt’ de organisatie traptreden (minder doneren mag ook). Een tree kost 165 euro. Wie een hele tree koopt, krijgt als dank een naamplaatje op een trede.

Bootcampgroep

Een krappe 10.000 euro was vrijdag 30 april al binnen, mede door een gift van de Schoorlse Barry Foundation. In nog geen dag tijd was dat bedrag verdubbeld en zomdagavond stond de teller al op 30.000 euro, bij elkaar gebracht dor 200 donateurs. ,,De trap wordt door onze bootcampgroep vrijwel wekelijks intensief en met veel plezier gebruikt tijdens onze trainingen. Dit willen we graag de komende veertig jaar blijven doen”, verklaart ’een doorgewinterde bootcampgroep’.

Anderen zeggen dat ze een donatie doen omdat ze graag wandelen in het gebied of omdat ze de trap voor de kleinkinderen willen behouden. Een anoniem stel dat tien euro gestort heeft, laat zich kritisch uit: ,,Vol verbazing zijn wij. 2,5 miljoen bezoekers (Die komen er jaarlijks in het gebied, red.) lijkt ons van een groot algemeen belang. Het voelt vreemd dat we daar voor moeten crowdfunden.”

Boswachter Patricia van Lieshout is opgetogen en houdt de stand nauwlettend in de gaten. De actie is nog geen dag in de publicteit en de halve trap kan al gerestaureeerd worden. Dat ziet er veelbelovend uit. De trap telt 249 treden.

Zie: www.buitenfonds.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.