Brand verwoest bedrijfspand in Broek op Langedijk, bedrijventerrein en winkelcentrum Broekerveiling tijdelijk gesloten [video]

© DNP.NU

© Ingezonden

De brand verwoestte de bedrijven BOL Profielcentrum en Natuurlijk AST.

De brand verwoestte de bedrijven BOL Profielcentrum en Natuurlijk AST.

© DNP.NU

© DNP.NU

© DNP.NU

1 / 9
Henk-Jan den Ouden
Broek op Langedijk

Bij een grote brand op industrieterrein de Grotendorst in Langedijk is een klein bedrijfsverzamelpand helemaal uitgebrand. De brand ontstond waarschijnlijk bij banden- en onderhoudsbedrijf BOL Profielcentrum. Er waren geen mensen in het pand aanwezig.

Het pand, met daarin ook het natuursteen- en meubelbedrijf Natuurlijk Africa, is verloren, maar de naastgelegen bedrijven zijn allemaal bewaard gebleven, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio ter plaatse. De brand werd even na half acht ’s ochtends gemeld. ,,Gelukkig waren er op dat moment nog niet veel mensen in de bedrijven en winkels’’, aldus de woordvoerder.

Omdat er in het pand honderden banden opgeslagen waren, kwam er enorm veel rook vrij. Door de westenwind dreef die richting de bebouwde kom van Langedijk. Daardoor moesten tientallen panden op het bedrijventerrein en ook winkelcentrum Broekerveiling, dat letterlijk onder de rook van de brand lag, worden afgesloten. Rond half elf konden de westelijke Randweg en het winkelcentrum weer worden vrijgegeven.

Knallen

De aanvankelijke zwarte rook, die in de wijde omgeving te zien was, was afkomstig van het verbranden van de banden. Getuigen meldden ook harde knallen.

,,Er waren voor zover wij weten geen gevaarlijke stoffen in het pand aanwezig’’, aldus de woordvoerder. ,,De knallen zijn misschien afkomstig geweest van het knallen van luchtbanden.’’ Een helikopter verrichtte metingen om te kijken of er wellicht toch wat asbest was vrijgekomen. Er waren wat gasbrandjes, maar netbeheersbedrijf Liander heeft de gasleiding snel afgesloten, aldus de woordvoerder. Volgens hem liep de bestrijding van de brand ’voorspoedig’.

© DNP.NU

Omwonenden hebben een NL-alert ontvangen. De veiligheidsregio riep daarin op om ramen en deuren gesloten te houden en mechanische ventilatie uit te zetten. Inmiddels is die waarschuwing weer ingetrokken. Het kan zijn dat er zwarte brokstukjes van banden neerdalen in de omgeving. Ze zijn niet gevaarlijk, maar wie ze opraapt, doet er verstandig aan de handen te wassen, aldus de Veiligheidsregio.

Ook is er wat asbest vrijgekomen bij de brand in een gebied aan de noordkant van het bedrijventerrein. Het gebied is afgezet. De bedrijven zijn geïnformeerd.

Er kwam veel publiek op de brand af, maar de politie had niet veel moeite om de nieuwsgierigen op afstand te houden, aldus een woordvoerder.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

© Ingezonden

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen