Volendamse hasjlegende Jack Stroek overleden

© ANP / HH

Van onze verslaggevers
VOLENDAM

Misdaadlegende Jack Stroek uit Volendam is overleden op 80-jarige leeftijd. Stroek was een van de meest bekende en grootste hasjhandelaren van het land en deed zaken met topcriminelen als Klaas Bruinsma.

Stroek was al enige tijd ernstig ziek. Meerdere bronnen uit zijn omgeving bevestigen zijn overlijden. Stroek was een van de mannen achter de roemruchte hasjboot De Lammie die in de jaren zeventig met 1600 kilo hasj na een spectaculaire achtervolging door de politie zonk. Stroek deed zaken met de groep Bruinsma en de eveneens overleden Amsterdammer Simon ’Frits van de Wereld’ Adriaanse.

© ANP / HH

Begin jaren negentig zette Stroek in Polen het garnalenpelbedrijf Tasman Poland op. Volgens Justitie dienden de diepgevroren garnalen vooral als dekmantel voor handel in partijen hasj.

In 1998 werd hij voor het laatst veroordeeld voor een drugszaak, tot 4,5 jaar cel. Enkele jaren later probeerde Justitie hem voor een bedrag van 33 miljoen gulden te ’plukken’ vanwege zijn inkomsten uit drugshandel.

Stroek kwam tot kort voor zijn dood meermalen per week in partycentrum Amvo in Volendam. „Een graag geziene gast. Verhalen uit zijn oude hasjtijd vertelde hij hoogstens aan tafel met wat intimi”, zegt de eigenaar.

© ANP / HH

Thea Moear

Thea Moear, de ex van Klaas Bruinsma, vertelt altijd goed contact met Stroek te hebben gehad. „Ik was op een zaterdag een keer bij hem op visite om zijn huis te bekijken, omdat hij het toen wilde verkopen”, vertelt ze aan de Telegraaf. „Op een gegeven moment roept hij me naar buiten, want daar stond ook een televisie. Hij vroeg me ’heb je dit al gelezen?’ Daar stond op Teletekst dat André Brilleman gevonden was in een ton. Daarom kan ik me het nog zo goed herinneren.” Brilleman was de bodyguard van Bruinsma die in 1985 slachtoffer werd van misschien wel de meest spraakmakende moord in de geschiedenis van de Nederlandse misdaad.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.