Meningen verdeeld over betalen voor het ophalen van oud papier van bedrijven: ’Ze hebben het al moeilijk genoeg’

Bedrijven kunnen oud papier niet kwijt.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Ondernemers laten betalen voor het afvoeren van oud papier, daar zijn de meningen over verdeeld. Dit blijkt uit de reacties van de mensen die op deze stelling reageerden.

Jarenlang werd het ophalen van oud papier bij bedrijven gedoogd. Maar toen Roele de Vries van HVC te horen kreeg dat hij geen oud papier meer mocht ophalen bij bedrijven reageerden ondernemers furieus. Het idee om bedrijven nu op te zadelen met een nieuwe kostenpost door ze te laten betalen voor het ophalen van oud papier, wordt door een kleine meerderheid van de stelling niet ondersteund.

Veel respondenten geven aan dat bedrijven het al moeilijk genoeg hebben en opperen de suggestie om het op te laten halen door verenigingen.

Kinderachtig

,,De verenigingen kunnen de extra inkomsten door het ophalen heel goed gebruiken. Bedrijven hebben het al moeilijk genoeg, die moet je niet opzadelen met extra kosten”, zo luidt de reactie van Reina Dekker uit Enkhuizen. Ook Peter Karsten uit Zwaag is van mening dat sportverenigingen of andere vrijwilligersorganisaties blij zijn met de opbrengst van oud papier om de kas te spekken. Dirk Roosendaal uit Enkhuizen schrijft nagenoeg hetzelfde en noemt het een mooi gebaar voor noodlijdende clubs. Familie Mol uit Bovenkarspel laat met de woorden ’Laten we elkaar gewoon een beetje blijven helpen’ weten dat ook zij graag zien dat verenigingen mogen profiteren van de opbrengst.

Diverse tegenstanders noemen het verbod voor Roele de Vries ‘te kinderachtig voor woorden’. Jarno Vriend uit De Goorn sluit zich hierbij aan en gunt clubs een bijverdienste. Volgens Ed de Heij uit Hoorn is oud papier een geheim verdienmodel van HVC. Hij schrijft: ,,Vroeger kon je je papier en vodden naar de voddenboer brengen. Het geld dat ik ervoor kreeg, was een aanvulling op mijn zakgeld. Net zoals HVC nu vangt, als aanvulling op de winst.” Mikey uit Hoorn ziet de heffing als een dubbel verdienmodel: ,,Degene die het papier ophaalt, verdient er al mee. Waarom moeten er dubbel op verdiend worden?, zo vraagt deze tegenstander zich af.

Voorstanders

James van der Gulik uit Andijk ziet met het invoeren van kosten een bijkomend voordeel voor het milieu.

,,Liever meer digitale berichtgeving. Dat zal een aanzet betekenen voor het produceren van minder oud papier en daar is toch iedereen bij gebaat”, zo laat de voorstander weten. Kees Bouman uit Medemblik verbaast zich erover dat het ophalen van oud papier bij bedrijven gratis is. Volgens deze respondent werden er in het verleden ook al kosten voor opgevoerd. P. Som uit Oudkarspel is van mening dat bedrijven hun afval moeten afvoeren naar een erkende verwerker in verband met de milieuvergunning. Gratis laten ophalen door een vereniging vindt deze voorstander dan ook geen goed idee.

Bedrijfsafval is bedrijfsafval, aldus K. Bakker uit Berkhout die de mening deelt van andere voorstanders om bedrijven te laten betalen voor de afvoer van oud papier.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen