Biden: Amerika is weer in beweging

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag (lokale tijd) tijdens een toespraak in het Congres gezegd dat Amerika "weer in beweging is". "Amerika is klaar om op te stijgen", aldus Biden. "We zijn weer aan het werk, weer aan het dromen, weer aan het ontdekken, weer de wereld aan het leiden. We hebben elkaar en de wereld laten zien: er bestaat geen opgeven in Amerika."

"Honderd dagen geleden stond het Amerikaanse huis in brand", schetste Biden het land dat hij aantrof toen hij in januari de macht overnam van Donald Trump. Het coronavirus greep om zich heen, de economie ging gebukt onder de coronapandemie en de bestorming van het Capitool deed de Amerikaanse democratie op zijn grondvesten daveren. Maar Amerika "krabbelt steeds overeind", verzekerde Biden.

De president kondigde zoals verwacht 1800 miljard dollar (bijna 1500 miljard euro) te willen uittrekken voor een nieuw economisch steunpakket voor burgers. Het geld gaat onder meer naar onderwijs, kinderopvang en belastingverlagingen voor gezinnen. Volgens hem moet alles erop gericht zijn de economie opnieuw op te bouwen en de ongelijkheid in het land te bestrijden met "het grootste banenplan sinds de Tweede Wereldoorlog".

Biden zei dat Amerikanen uit de arbeidersklasse waren genegeerd en dat zijn plannen hen een kans geven. "Je voelt je achtergelaten en vergeten in een economie die snel verandert. Ik wil rechtstreeks met je praten", vertelde de Democraat, voordat hij Amerikanen "goedbetaalde banen die niet kunnen worden uitbesteed" beloofde. Om zijn plannen te financieren wil hij belastingverhogingen doorvoeren voor rijke Amerikanen en bedrijven.

De president herhaalde tijdens de toespraak regelmatig zijn bijna dagelijkse mantra dat "Amerika terug is". Zowel om te herstellen van de coronavirusramp als om de turbulentie van het Trump-tijdperk achter zich te laten. Als het op het buitenlands beleid aankomt, onderstreepte hij de terugkeer van Washington naar internationale partnerschappen die onder Trump zijn beschadigd.

Wat binnenlandse kwesties betreft, kwam Biden met een lange wensenlijst. Daarop staan onder meer politiehervormingen, pro-immigrantenhervormingen en wapenbeheersing, stuk voor stuk zeer gevoelige kwesties in de Amerikaanse politiek.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.