Gespotte kraanvogel vaker gezien en vastgelegd. Exotische dwaalgast slaat vleugels uit via Facebook [update]

De kraanvogel pikt een graantje mee tussen een groep grauwe ganzen in de omgeving van Hensbroek.

De kraanvogel pikt een graantje mee tussen een groep grauwe ganzen in de omgeving van Hensbroek.© Foto Peter Smit

Coen van de Luytgaarden
Obdam

De kraanvogel die onlangs in de omgeving van Hensbroek is gespot, blijkt door meerdere streekgenoten gezien, en vastgelegd. Onder hen Yvonne Balk uit Obdam die de dwaalgast in volle vlucht fotografeerde.

,,De foto is niet zo heel scherp, want het moest snel gebeuren en hij was nogal ver. Desondanks kon ik er een mooi plaatje van maken’’, zegt de fotografe die regionaal furora maakt als ’De luie fotograaf’ en onder diezelfde naam een website heeft opgezet met fraaie natuurfoto’s.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kraanvogel in volle vlucht gefotografeerd door Yvonne Balk.

De kraanvogel in volle vlucht gefotografeerd door Yvonne Balk.© Foto Yvonne Balk

De kraanvogel doet het ook goed op Facebook. Japke Vijn had er vorig jaar eentje gezien bij Medemblik en hij ziet ze in De Beemster ook wel eens rondscharrelen, laat hij weten. Diens waarnemingen lokken talrijke reacties uit, waaronder die van Yvonne Balk die de markante steltloper boven de waterberging bij Obdam betrapte.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het bericht over de kraanvogel lokt veel reacties uit op Facebook.

Het bericht over de kraanvogel lokt veel reacties uit op Facebook.© Foto Facebook

De jufferkraanvogel werd enkele dagen geleden voor het eerst opgemerkt en geïdentificeerd door door vogelaar Peter Smit uit Obdam. Hij werd op zijn beurt getipt door enkele wandelaars en toog direct naar het weiland. Daar maakte hij enkele fraaie foto’s die het ultieme bewijs vormen van deze bijzondere waarneming.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kraanvogel voelt zich kennelijk prima thuis tussen de ganzen in Noord-Holland.

De kraanvogel voelt zich kennelijk prima thuis tussen de ganzen in Noord-Holland.© Foto Peter Smit

Smit slaagde erin de markante dwaalgast vast te leggen en besloot de foto’s ervan door te sturen naar de website waarnemingen.nl. ,,Zij zagen meteen dat het om een zogeheten jufferkraanvogel gaat. Daar heeft deze kraanvogel alle kenmerken van. Hoogstwaarschijnlijk betreft het hier een ontsnapt exemplaar maar niemand weet tot dusver waar deze vandaan komt’’, aldus Smit.

Gepensioneerd onderwijzer Smit (64) is zelf als vrijwilliger actief op het gebied van weidevogels. Zo houdt hij bij hoeveel scholeksters, kieviten en grutto’s er in de weilanden van Koggenland broeden.

Deze kraanvogel echter stelt hem voor grote vraagtekens. Ook van andere mensen kreeg hij berichten over de bewuste jufferkraanvogel. ,,Hij was bij de waterberging van Obdam gezien maar toen ik erheen ging, was hij al vertrokken. Misschien verblijft hij nog wel ergens in de omgeving.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Geen twijfel mogelijk, zeggen kenners. Dit is een jufferkraanvogel.

Geen twijfel mogelijk, zeggen kenners. Dit is een jufferkraanvogel.© Foto Peter Smit

De jufferkraanvogel is te herkennen aan zijn grijze verenkleed met afhangende pluimen aan de achterkant met zwarte punten. In de nek heeft hij een pikzwart verenpak en achterop zijn kop een hagelwitte pluim.

Kraanvogels komen algemeen voor op de steppen van Oost-Europa, Azië en Oekraïne. Na het broedseizoen verzamelen ze in grote groepen van wel vierhonderd soortgenoten voor de spectaculaire trek naar hun winterverblijf in Afrika.

Vorig jaar dook er een jufferkraanvogel op aan het Wijzenddijkje in Oosterblokker. Natuurfotograaf Wim Kuitems uit Opperdoes maakte er enkele haarscherpe foto’s van. Hierop was goed te zien dat er ringen om de poten zaten. Wat erop wijst dat het exemplaar vermoedelijk uit gevangenschap is ontsnapt.

(Tekst gaat door onder de foto)

De jufferkraanvogel die natuurfotograaf Wim Kuitems uit Opperdoes vorig jaar betrapte bij het Wijzenddijkje in Oosterblokker.

De jufferkraanvogel die natuurfotograaf Wim Kuitems uit Opperdoes vorig jaar betrapte bij het Wijzenddijkje in Oosterblokker.© Foto Wim Kuitems

Zes jaar geleden werd onze regio ook al opgeschrikt door de waarneming van een kraanvogel. Johan Schenk legde de zomergast vast en stuurde de foto ervan naar deze krant.

Prompt reageerde de rechtmatige eigenaar Jan Koomen van de Spanbroekerweg nr. 231 die zijn ontsnapte beest meteen herkende. Saillant toeval; ook in 2015 gebeurde dit in de laatste week van april. In dit geval betrof het een Afrikaanse kroonkraanvogel, duidelijk herkenbaar aan het sprietige kroontje op zijn kop.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jan Koomen bij zijn ontsnapte kroontjeskraanvogel in zijn parkje Dierplezier in Spanbroek.

Jan Koomen bij zijn ontsnapte kroontjeskraanvogel in zijn parkje Dierplezier in Spanbroek.© Foto Mediahuis

Koomen had destijds een kleinschalig dierenparkje genaamd Dierenplezier waar veel passanten hun ogen uitkeken naar de kraanvogels. Koomen had zijn buitenkooi zorgvuldig tegen ontsnappingen beveiligd met gespannen staaldraad aan de bovenkant. Desondanks slaagt het geringde mannetje erin met enkele krachtige vleugelslagen de benen te nemen.

Ook toen verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje via sociale media. Talrijke bewoners van Heerenweide hadden de vogel gespot nabij de A.C. de Graafweg en deelden foto’s en filmpjes via internet.

Uiteindelijk liep de kroontjeskraanvogel tegen de lamp in De Weere waar Peter Ruitenberg erin slaagde de verstekeling tussen zijn kippen te verschalken met een bakje voer.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen