Koninklijke eer voor acht Waterlandse vrijwilligers

Jaap van Oostveen en zijn echtgenote en burgemeester Marian van der Weele.© Foto gemeente Waterland

Johan Moes
Monnickendam

Acht inwoners van Waterland zijn maandag koninklijk onderscheiden. Ze werden allemaal benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau en kregen het lintje uitgereikt tijdens een speciaal bezoekje van burgemeester Marian van der Weele.

Ilpendam werd dit jaar rijkelijk bedeeld in de Waterlandse lintjesregen. Vier inwoners van het dorp kregen een onderscheiding. Onder wie Jaap van Oostveen, die sinds 1988 vrijwilliger is bij het dames- en herenkoor Sint Sebastianus Ilpendam van de H. Franciscusparochie. Daarnaast is hij vanaf 1991 bestuurslid en redactielid van het blad van de Oudheidkundige Vereniging Ilpendam. Hij verzorgt de voorbereiding van diverse tentoonstellingen en presentaties, neemt interviews af en doet onderzoek. De vereniging heeft een grafkelder van de Nederlandse Hervormde Kerk Ilpendam in beheer. Van Oostveen zorgt voor het onderhoud van de kelder. Sinds 2001 is hij verantwoordelijk voor het wekelijks opwinden van het uurwerk in de toren van de Nederlandse Hervormde Kerk. Op verzoek luidt hij de klok op de begraafplaats in Ilpendam.

René Riool, commandant/commissaris bij de politie, zet zich naast zijn werk sinds 1996 als vrijwilliger en bestuurslid in voor het gemengd koor InStemming in Ilpendam. Sinds 2015 is hij bovendien vrijwilliger bij de Parochie H. Franciscus en is hij administrateur en budgethouder van de locatieraad van de H. Sebastianuskerk te Ilpendam. Ook maakt hij deel uit van de festiviteitencommissie voor het 150-jarig bestaan van het kerkgebouw.

(Tekst gaat door onder de foto)

René Riool.© Foto gemeente Waterland

Cor van der Weijden kreeg een lintje omdat hij sinds 1980 vrijwilliger is bij de Stichting Mensen in Nood (tegenwoordig Sams kledingactie). Hij werft vrijwilligers, regelt de vrachtwagens en is verantwoordelijk voor het ophalen van de volle kledingzakken. Sinds 1987 is hij vrijwilliger bij de locatieraad van de St. Sebastianuskerk in Ilpendam en medeorganisator van een tweejaarlijks concert in de kerk met beroepsmuzikanten. Ook is Van der Weijden vicevoorzitter van de overkoepelende parochie Edam, Monnickendam en Ilpendam en sinds 2011 voorzitter van stichting Dorpshuis Ilpendam.

(Tekst gaat door onder de foto)

Cor van der Weijden.© Foto gemeente Waterland

Theo Verbij was van 1980 tot 2017 mantelzorger voor zijn rolstoelgebonden echtgenote die leed aan multiple sclerose. Hij verzorgde haar en was grotendeels verantwoordelijk voor de opvoeding van hun twee dochters. Sinds 1994 is hij vrijwilliger bij de EHBO-vereniging Ilpendam en sinds 1998 bovendien scheidsrechter bij de KNVB. In 2020 ontving hij de gouden scheidsrechtersspeld voor de bewezen diensten. In 2001 werd hij vrijwilliger bij de scheidsrechtersvereniging Waterland in Purmerend. Ook is hij vrijwilliger bij de H. Franciscusparochie en onderhoudt mede het kerkhof.

(Tekst gaat door onder de foto)

Theo Verbij.© Foto gemeente Waterland

Marken

Op Marken werden drie inwoners verrast met een koninklijke onderscheiding. Jacob Zeeman kreeg hem omdat hij van 1965 tot 1974 lid was van de vrijwillige brandweer en jarenlang voorzitter is geweest van de Christelijke Muziekvereniging Juliana. Sinds 2005 is hij vrijwilliger bij de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land en Dijken. Hij zet zich in voor het behoud van de plattelandsnatuur, beschermt de weidevogels en is in het broedseizoen dagelijks op pad. Ook is hij lid van de Eilandraad Marken en voorzitter van de werkgroep dijkversterking. Als zodanig droeg hij bij aan het ontwerp voor de versterking van de dijk rond het eiland. Van 2010 tot 2017 was hij secretaris van de Stichting Wild Beheer Eenheid De Dieën.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jacob Zeeman.© Foto gemeente Waterland

Jannetje Uithuisje-Schouten is sinds 1998 vrijwilliger bij de Christelijke Oranje Vereniging Marken en Oranje en is onder meer lid van de commissie die de Dodenherdenking organiseert. Sinds 2000 is zij vrijwilliger bij het Marker Museum en geldt als belangrijke vraagbaak als het gaat om de historie van de kleding en gebruiken op Marken. Zij maakt ook poppenkleding in de Marker kledingstoffen die in de museumwinkel worden verkocht en was één van de drijvende krachten achter de ijsbruiloft die in 2019 na lange tijd weer werd gehouden. Daarnaast is zij vrijwilliger bij de toneelvereniging ’t Voetlicht en ’t Spotje en maakt zij mede de kostuums en de decorstukken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Jannetje Uithuisje-Schouten.© Foto gemeente Waterland

Trijntje van Altena-Boes was ruim 20 jaar secretaris van de Christelijke Oranje Vereniging Marken en Oranje en was betrokken bij de organisatie van Koninginnedag, Bevrijdingsdag en de Dodenherdenking. Van 1999 tot 2003 en van 2017 tot heden is zij secretaris van het KNRM-station Marken. Ook is zij vrijwilliger bij dorpshuis Het Trefpunt op Marken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Trijntje van Altena-Boes.© Foto gemeente Waterland

Monnickendam

In Monnickendam werd Theo Mulder onderscheiden omdat hij sinds 2005 bestuurslid was bij verschillende huurdersverenigingen. Eerst bij Onderdak in Monnickendam, die in 2016 opging in De Vijfhoek in Purmerend. Hij heeft onder meer bijgedragen aan de totstandkoming van de prestatieafspraken met de woningbouwvereniging. Verder is Mulder coördinator bij het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

Theo Mulder.© Foto gemeente Waterland

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.