Den Helder blijft koel in spanningsveld en staat na twaalf jaar weer in basketbalfinale

Ruud Ramler
Den Helder

De basketbalsters van Dozy BV Den Helder staan voor het eerst in twaalf jaar weer in de finale om het landskampioenschap. Grasshoppers werd in de beslissende wedstrijd van een intense serie met 79-76 verslagen. Vanaf Koningsdag, 27 april, gaat het tegen Binnenland maximaal drie duels om de titel.

De halve eindstrijd was al een finale waardig. Den Helder opende met een verrassende nederlaag maar zette dat vervolgens in Katwijk weer recht. Zaterdag ging het er voor twee ploegen om. De thuisclub, die de beker al na tien jaar terug naar sporthal Sportlaan haalde, is in bezit van veertien titels maar van de huidige generatie was niemand daar ooit bij. De bezoeksters kwamen als regerend kampioen, een status die al in 2019 werd verdiend omdat de vorige competitie door corona niet werd afgemaakt.

De beslissende wedstrijd vloog alle kanten op. Grasshoppers deelde de eerste tik uit (2-7) maar hoorde Den Helder bij 17-16 voorbij komen. Het eerste kwart werd bij 19-19 afgesloten. Halverwege stond het 40-45 voor Grasshoppers, dat de tweede periode had gedomineerd en toen maximaal negen punten wegliep naar 36-45.

In de tweede helft kwam Den Helder bij 54-51 pas voor de tweede keer aan de leiding om door twee driepunters van Kiki Fleuren een gaatje te slaan naar 57-51. De visite sloot ook dit deel van de wedstrijd weer op voorsprong af, 61-62.

De spannende laatste tien minuten waren voor beide kampen zenuwslopend. Maar eenmaal aan de leiding (66-64) liet Den Helder de oppositie niet meer aan het woord. De balans die bij 70-70 nog een laatste keer in evenwicht was, sloeg daarna door naar de ploeg die de reguliere competitie als koploper afsloot en daarom ook in de finale thuisvoordeel heeft mocht er andermaal een derde wedstrijd nodig zijn.

Topscorers Den Helder: Slagter 16, Fleuren 15, Van Poelgeest 15, Treffers 10 (11 rebounds), Curran 19 14 rebounds), Van Veen 9 (10 assists).

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen