Ouders luiden noodklok over krakkemikkige rolstoelbus van klein Baarns tehuis Stichting Voor Mekaar. ’Ze hebben al met pech langs de weg gestaan.’ Inzameling gestart

Petra Goes en haar dochter Mila willen graag van de oude bus zonder rolstoellift. af Verzorgende Bibi en medebewoner Piek kijken bezorgd toe.
© Foto Caspar Huurdeman
Baarn

De krakkemikkige twintig jaar oude rolstoelbus van Stichting Voor Mekaar kan elk moment de geest geven. Ouders van cliënten in het Baarnse gezinsvervangend tehuis houden hun hart vast dat er straks geen vervoer meer is om hun kinderen naar de huisarts, het ziekenhuis of de dagbesteding te brengen. ,,Ze hebben al een paar keer met pech langs de weg gestaan.”

,,Dat wil je natuurlijk niet met deze doelgroep. We vrezen dat-ie binnenkort niet meer door de APK-keuring komt. Het was de afgelopen jaren al op het randje”, zegt Petra Goes, moeder van de 19-jarige Mila met een meervoudige beperking. Samen met een andere moeder is de Blaricumse een geldinzameling gestart voor de vervanging van het vervoermiddel. Er is zestig mille nodig.

Haast is geboden, omdat de bus dagelijks wordt gebruikt voor de acht bewoners van het tehuis aan de Eemstraat. Stichting Voor Mekaar heeft ook logeerplekken en een dagbesteding op een andere locatie in Baarn.

,,Het is een kleinschalige organisatie die zich moet zien te bedruipen. Bij de bekende grote fondsen voor goede doelen vallen we overal buiten de boot met subsidies en bijdragen, omdat we zo klein zijn”, aldus Goes, die nog steeds hoopvol is dat een van de aangeschreven geldschieters wel financieel wil bijspringen.

Volgens haar schort het ook aan de veiligheid, omdat de moderne rolstoelen moeilijk vastgezet kunnen worden door het oude clicksysteem in de bus.

,,Mijn dochter rijdt vaak in de de auto van de begeleider achter de bus aan. Zij kan in een autostoel zitten met de ingeklapte rolstoel achterin. Maar sommige andere bewoners zitten in een kuip, omdat ze geen rompbalans hebben. Hun rolstoel is een groot bakbeest, dat niet past in een andere auto. De oude bus heeft ook nog een inrij-plateau dat met de hand wordt uitgeklapt. Een plateaulift zou beter zijn voor de rug”, aldus Goes.

Statiegeldflessen

De jongeren in de leeftijd van 16 tot 31 jaar zijn niet in staat om grote bedragen opzij te leggen voor hun vervoer. Hun zorg wordt uit het persoonsgebonden budget (pgb) betaald. Zelf hebben zij alleen een wajong-uitkering. De gemeente Baarn is bereid twintig mille bij te dragen, als de bus maar niet ouder is dan drie jaar, vertelt Goes.

De opgezette crowdfundactie heeft in de eerste anderhalve week een vliegende start gehad: de teller staat op 13.500 euro. Hartverwarmend noemt Goes de steunbetuigingen.

,,Na mijn oproep op Linkedin kregen we van een neef van mij - die ik al twintig jaar jaren niet meer gezien heb - vijfhonderd euro gedoneerd. Mijn zoon Fedde zamelt statiegeldflessen in. Hij heeft ermee al een paar honderd euro bijeen gebracht. Mensen staan hier aan de deur met tassen vol plastic flessen. In de buurt van de woongroep hebben we ook geflyerd. Plotseling lag er een envelop met tweehonderd euro op de deurmat. Ik ben echt blij verrast met alle support.”

Toch is er financieel een flink gat te dichten. Over een paar weken gaan de ouders al eens rondkijken bij een dealer naar goede tweedehandsbussen om te zien welk merk het geschiktst is. ,,Dan word je natuurlijk wel lekker gemaakt.”

Gofundme

De stichting Voor Mekaar bestaat elf jaar en is opgericht door Pim en Anne-Marie Veltman. Zij zegden hun baan in de gehandicaptenzorg op en startten de Baarnse opvang. Voordien hadden zij al vaak cliënten, onder meer van Sherpa te logeren. Wie geld wil doneren voor de nieuwe bus kan dat hier doen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen