Miljoen om cultuursector in Zaanstad door en uit de crisis te helpen

Het museum is alleen online te bezoeken.

Het museum is alleen online te bezoeken.

Frans van den Berg
Zaanstad

Het Zaans Museum, het Zaantheater, De Fabriek, De Groote Weiver en Stichting Monet in Zaandam krijgen extra financiële steun van de gemeente Zaanstad.

,,Met een financiële injectie willen we voorkomen dat deze belangrijke instellingen verdwijnen’’, laat het college weten. Daarnaast is geld beschikbaar voor kleinere cultuurinstellingen en amateurverenigingen. In totaal 931.000 euro. Dit is overigens geld dat Zaanstad weer heeft gekregen van de rijksoverheid. Voor het behoud en weer opstarten van de cultuursector heeft de gemeente 1,1 miljoen gekregen.

Voor veel makers is het werk sinds de corona-uitbraak geheel stilgevallen. ,,Juist nu is het nodig om te investeren in nieuwe activiteiten en projecten zodat de sector meteen van start kan zodra de regering groen licht geeft. Daarom komen we met een stimuleringsregeling van maximaal 20.000 euro per aanvraag voor vernieuwende cultuurprojecten en activiteiten.’’

De gemeente biedt ook dit jaar hulp aan de kleinere instellingen en de amateurgezelschappen als zij aantoonbare coronaschade hebben. De subsidie is maximaal 4.000 euro per aanvrager.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen