Baarnse verdachte van diefstal schilderijen Van Gogh en Hals blijft in de cel; Raadkamer ziet gevaar voor recidive omdat man al eerder is veroordeeld

Detail van het gestolen schilderij van Van Gogh.
© foto anp
Baarn

De voorlopige hechtenis van de man die wordt verdacht van de diefstal van twee schilderijen is met negentig dagen verlengd, de maximale termijn. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten.

De 58-jarige man uit Baarn wordt verdacht van twee diefstallen van schilderijen uit twee verschillende musea in 2020. Het gaat om het schilderij ’Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh en het schilderij ’De twee lachende jongens’ van schilder Frans Hals. Het doek van Van Gogh werd op 30 maart vorig jaar gestolen uit het museum Singer in Laren. Het schilderij van Hals is op 26 augustus gestolen uit museum Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam.

Op 6 april is de man in zijn woning in Baarn aangehouden. Bij zijn aanhouding is ook een vuurwapen en een hoeveelheid drugs gevonden. Het Openbaar Ministerie vroeg de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland om de voorlopige hechtenis te verlengen. Die raadkamer oordeelt dat de verdenking zwaar genoeg is om de man langer vast te houden. Daarnaast is er gevaar voor recidive, aangezien de Baarnaar eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten. Het hoeft hierbij niet te gaan om eerdere kunstdiefstal, aangezien de man ook wordt verdacht van drugs- en wapenbezit.

Zittingen van de raadkamer vinden achter gesloten deuren plaats. Na negentig dagen vindt er – als de verdachte nog vast zit – een openbare zitting plaats.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen