Ziekenhuizen, GGD, huisartsen, Rode Kruis en zorggroepen doen oproep: ’Wij strijden nog steeds tegen corona!’

Op 17 maart 2020 werd er in heel het land geapplaudiseerd voor de helden in de zorg. Zoals op de foto in de Haarlemse Vijfhoek. ,,Sindsdien is het sentiment veranderd’’, stellen de zorginstellingen in Kennemerland. ,,Terwijl juist nu solidariteit zo belangrijk is.’’© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

van onze verslaggever
Beverwijk

De zorgketen in de regio Kennemerland komt dinsdag met een gezamenlijke oproep richting de regio. De zorgmedewerkers maken zich zorgen over het publieke debat over het versoepelen van de coronamaatregelen terwijl de zorg nog steeds overbelast is: ’Wij strijden nog steeds’.

Op hun websites delen de zorgorganisaties een persoonlijke oproep aan alle inwoners in Kennemerland en vragen hen solidair te zijn met elkaar en de zorg.

De oproep begint met een verwijzing naar het applaus voor de zorg, op 17 maart 2020. En de constatering dat het sentiment sindsdien veranderd is. Nu wordt er vooral geroepen om versoepeling van de maatregelen.

„Terwijl we ons in een fase bevinden waarin solidariteit alleen maar belangrijker wordt. We zijn gestart met vaccineren en ook in onze regio klaar om inwoners massaal te prikken en te beschermen tegen het virus dat ons nu al – veel te lang – in zijn greep houdt.”

„Op dit moment worden in onze regio nog altijd veel meer inwoners getest worden dan gevaccineerd. Het aantal besmettingen is nog altijd zorgwekkend hoog. We bevinden ons in een cruciale fase bevinden als het gaat om de bestrijding van COVID-19”, schrijven de zorginstellingen.

„De laatste weken steeg de bezetting in de ziekenhuizen harder dan de capaciteit. Het overplaatsen van patiënten vraagt veel creativiteit en flexibiliteit en is soms nauwelijks nog mogelijk. Ruim een jaar na het applaus, lopen de helden uit de zorg nog steeds op hun tandvlees. Zetten al onze organisaties zich zeven dagen per week voor u in.”

„Juist nu, terwijl er geschreeuwd wordt om versoepelingen, is het belangrijk om te beseffen dat wij zeven dagen per week dag en nacht geconfronteerd worden met de gevolgen van Covid-19. Wij strijden nog steeds. En blijven dat doen. Dat doen we met trots en liefde, maar dat kunnen wij niet zonder u. Ook dit laatste stuk moeten we samen doen.”

De oproep is ondertekend door: Huisartsen Midden Kennemerland, Rode Kruis, Spaarne Gasthuis, Veiligheidsregio Kennemerland, Cruquius, Kennemerhart, ViVa! Zorggroep, GGZ inGeest, Rode Kruis Ziekenhuis, Hartekamp Groep, Heliomare, Zorgbalans, Parnassia.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen