Enkhuizen roept inwoners op om mee te denken over de toekomst van het erfgoed

De Lutgerdina passeert de Drommedaris in Enkhuizen: dubbel erfgoed van de stad.
© archieffoto
Enkhuizen

’Denk mee over het erfgoed van de stad’ stelt voorzitter Klaas Koeman van Vereniging Oud Enkhuizen in reactie op de oproep van de gemeente.

De gemeente Enkhuizen vraagt de inwoners om mee te denken over de toekomst van het erfgoed. De gemeente gaat een nieuwe erfgoednota opstellen, van monumenten tot cultuurhistorie en archeologie.

Inwoners kunnen hier hun steentje aan bijdragen. Wat vinden ze Enkhuizer erfgoed? De Drommedaris, het Schootsveld, de Koepoort, de Bruine Vloot, maar ook de zaadveredeling of de harddraverij behoren misschien wel tot dat wat behouden moet blijven voor het nageslacht. Iedereen kan suggesties doen over wat gekoesterd en behouden moet blijven voor de toekomst.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de nieuwe erfgoednota komt aan de orde hoe de gemeente denkt om te gaan met zeven soorten erfgoed in Enkhuizen. Dat varieert van gebouwen en archeologie tot cultuurlandschap, immaterieel en mobiel erfgoed. Het college wil graag weten welke sporen uit het verleden betekenisvol zijn en het Enkhuizer verhaal vertellen, wat inwoners belangrijk vinden om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van cultureel erfgoed en wat zeker behouden moet blijven.

(Tekst gaat door onder de foto)

Koeman vindt het een goede ontwikkeling. „Wij zullen een oproep aan onze leden doen om vooral mee te denken. Wie weet, zit daar iets tussen. Het is een aardig initiatief om meerdere meningen te vragen en mensen eens goed naar hun eigen stad te laten kijken. Ze kunnen het ook aan ons laten weten, dan sturen wij het door.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Hij wijst er wel op dat het zo kan zijn dat mensen gefrustreerd raken als hun ideeën niet overgenomen worden. „Dat risico loop je nu eenmaal.” Momenteel leunt Enkhuizen zwaar op Oud Enkhuizen als het gaat om erfgoedbeleid. „Dat vind ik wel eens lastig. Wij geven geen toestemming, dat doet de gemeente. Wij zijn geen professionele of ambtelijke organisatie, al adviseren we zo serieus mogelijk.”

Mensen kunnen tot 26 april een bericht sturen naar stadhuis@enkhuizen.nl of telefoonnummers 140228 of (0228) 360100 bellen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen