Bibliotheek Hoorn ontrafelt complottheorieën in Zoomsessie

Faralda Houthuijsen
Hoorn

Crises en complottheorieën gaan al sinds jaar en dag hand in hand. Tegenwoordig verspreiden ze zich dankzij sociale media razendsnel. Bibliotheek Hoorn schenkt er aandacht aan in een Zoomsessie.

Een complottheorie is kortweg het idee dat er een samenzwering is. Op het wereldwijde web worden die theorieën makkelijk, dus veel gedeeld. Er zijn gelukkig hulpmiddelen om echte van nepberichten te onderscheiden. Het is bijvoorbeeld makkelijk om te zien waar een foto vandaan komt, zodat is te controleren of die echt is en daadwerkelijk bij het bericht hoort.

Feiten en tips

Aanstaande donderdag geeft Bibliotheek Hoorn nog veel meer feiten en tips over complottheorieën in een Zoomsessie. Waar ontstaan ze? Hoe zijn ze te herkennen? Hoe kunnen ruzies erover voorkomen worden? Kom er tussen 19.00 en 19.45 uur achter. Deelnemen is gratis, maar aanmelden via de website van Bibliotheek Hoorn noodzakelijk.

Digitaal wijzer

Deze Zoomsessie is er één in een reeks: elke donderdag staat bij de bibliotheek in het teken van digitale vaardigheden. Er worden tips gedeeld op sociale media en via Zoom worden deelnemers digitaal bewuster gemaakt. De volgende sessie, op 29 april, gaat over YouTube: hoe werkt het algoritme dat bepaalt welk filmpje vertoond wordt en wil de kijker daar wel aan meedoen of wil die zelf de regie houden?

Meer informatie is te vinden op www.bibliotheekhoorn.nl. Geïnteresseerden kunnen zich daar ook inschrijven voor een maandelijkse nieuwsbrief met feitjes en tips over de digitale wereld.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen