Marathonlopers Michel Butter en Jill Holterman duiken in Enschede onder de olympisch limiet. Zij weet zich verzekerd van een vuurdoop bij de Spelen, hij moet in de wachtkamer plaatsnemen

© Hollandse Hoogte / AFP

Marco Knippen
Enschede

Michel Butter en Jill Holterman hebben zondag in Enschede op de marathon aan de olympische limiet voldaan. Castricummer Butter kwam op Vliegveld Twente tot 2.10,30, exact één minuut onder de eis. De Egmondse Holterman noteerde 2.28,18, waar 2.28,30 was vereist.

Butter voegde zich bij de vijf atleten die eerder de limiet slechtten, te weten Abdi Nageeye (2.06,17), Khalid Choukoud (2.09,55), Bart van Nunen (2.10,16), Björn Koreman (2.11,07) en Frank Futselaar (2.11,30). Nederland mag slechts drie atleten afvaardigen. Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie gaf eerder aan dat de tijdsnelste van uitzending verzekerd is, terwijl de andere twee startbewijzen aanwijsplekken zijn.

Holterman is na Andrea Deelstra pas de tweede atlete die de barrière doorbrak en kan zich sowieso opmaken voor een optreden in Sapporo, dat deze zomer het olympisch decor voor de marathonlopers vormt.

Aanwijsplekken

Of Butter Holterman kan vergezellen valt dus nog te bezien. Voor de aanwijsplekken wordt gekeken naar diverse factoren: de tijd, de weersomstandigheden, de race waarin de limiet werd gelopen, de positie op de seizoensranglijst en het prestatieniveau over een langere periode.

Butter hoopt dat met name dat laatste aspect in zijn voordeel uitpakt. Hij heeft, buiten Nageeye, het beste ’trackrecord’ op de marathon: twee keer nestelde hij zich in de subtop van een World Major Marathon (zevende in Boston in 2012 en zesde in New York in 2017) en daarnaast dook hij in zijn carrière vier keer onder de huidige limiet, met 2.09,58 uur als persoonlijk record.

Prestatiepaspoort

,,Mijn prestatiepaspoort mag er zijn’’, hield Butter een pleidooi voor zichzelf. ,,Ik heb in het verleden bewezen dat ik marathons kan lezen, dat ik tactisch sterk ben. Bovendien beschik ik over ruime marathonervaring, heb ik vanaf 2012 een constant niveau laten zien. Ik hoop dat deze optelsom de doorslag geeft, al blijft het een lastige vergelijking. Liever had ik daarom onder de tijd van Choukoud en Van Nunen gelopen, want dan was er geen ruimte voor twijfel geweest.’’

Michel Butter finisht moegestreden in Enschede.

Butter (35) leek voor de topsport verloren, nadat hij september vorig jaar zijn afscheid aankondigde. Hoewel een olympisch optreden hem zowel in 2012 als 2016 (de laatste keer op slechts acht seconden) was onthouden, kon hij zich niet meer opladen om een ultieme poging te doen om zich voor ’Tokio 2020’ te kwalificeren. De covid-19-pandemie en het daaruit voortgevloeide jaar uitstel van de Spelen had het laatste restje hoop verkruimeld. Dacht hij.

Maar eenmaal van het keurslijf verlost, bloeide Butter op. Hij stortte zich op het mountainbiken, sloot zich aan bij de groep rondom de gewezen profwielrenner Laurens ten Dam. En hij liep nog meerdere keren per week hard. Vanuit die ongedwongenheid verdwenen de pijntjes en raakte hij gaandeweg topfit.

Lokroep

Toen hem werd gevraagd of hij toch niets voor een kortstondige rentree voelde, bezweek Butter daarom tóch weer voor de lokroep. Hij besloot het er nog één keer op te wagen, vanuit het besef dat hij niets had te verliezen.

Zonder sponsorverplichtingen kon Butter de overstap maken naar het wonderschoeisel van Nike, de controversiële hardloopschoen die een ware revolutie in het marathonlopen heeft ingeleid.

Butter wist dat met 2.11,30 de limiet mild was, zeker afgezet tegen de eisen voor de Spelen van 2012 (2.10,00) en 2016 (2.11,00). Een tijd bovendien die was vastgesteld voordat duidelijk was geworden dat de nieuwe schoenen veelal minuten tijdwinst opleveren.

Vermoedelijk weet Butter pas op 1 juni waaraan hij toe is, een dag na het sluiten van de kwalificatietermijn. Die onduidelijkheid ontbreekt voor Holterman. Zij kan zich in alle rust op haar olympische vuurdoop gaan voorbereiden.

Beloning

De kwalificatie voor Holterman (29) is de beloning voor het ongewisse avontuur waar ze begin 2019 voor koos. Ze zegde haar baan als advocaat op om zich voltijds op de atletiek te storten. Het uitgesproken doel was deelname aan de olympische marathon in 2024 in Parijs, met een optreden op de halve afstand bij het EK in eveneens Parijs als ’tussendoortje’.

Jill Holterman (midden, in blauw-grijs tenue) tijdens haar race in Enschede.

Toen die Europese titelstrijd vorige zomer werd geschrapt, besloot Holterman versneld de overstap naar de marathon te maken. In december debuteerde ze op de 42,195 kilometer in 2.34,52.

,,Ik heb hier van gedroomd’’, jubelde ze na haar sensationele optreden. ,,Het voelt nog onwerkelijk, maar ik kijk ernaar uit om straks het beste van mezelf te laten zien.’’

Dat Holterman de uitgelezen kans greep, tekent haar aspiratie. ,,Met de afgelasting van het EK ging de ene deur dicht, maar door het uitstel van de Spelen ging een andere deur open. Ik ben er vol voor gegaan en heb in korte tijd laten zien dat de marathon mij op het lijf is geschreven.’’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen