Aanbesteding coronasneltesten voor testevenementen kan doorgaan

ANP Producties | Bron: ANP

De aanbesteding voor sneltesten voor testevenementen kan gewoon doorgaan. Het verzet van een tiental coronatestbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen de Stichting Open Nederland en de Nederlandse staat, is door de rechter afgewezen. De bedrijven wilden de huidige aanbesteding weg hebben omdat één partij al zonder aanbesteding een opdracht voor de opstartfase met toegangstesten had gekregen.

Dat testbedrijf, Lead Healthcare, kreeg de opdracht van de Stichting Open Nederland en zou daardoor al veel ervaring hebben opgedaan en testcapaciteit hebben opgebouwd, waardoor het een voorsprong op de andere bedrijven zou hebben gekregen. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.

De bedrijven die het kort geding aanspanden laten in een reactie weten niet verrast te zijn door de uitspraak. "De Staat kiest er voor deze ondernemers die allen al maanden lang de schouders eronder zetten om wie dan ook van coronatesten te voorzien, te negeren." Daarnaast noemen de eisers het inkoopbeleid van sneltesten door de overheid ondoorzichtig. Ook zeggen ze dat de samenleving hiervan op den duur via belastingheffingen de rekening zal moeten betalen.

Kort geding

Topman Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl, een van de klagende partijen, zegt dat hij ondanks de uitspraak toch meedoet aan de aanbesteding. Emmelkamp, die 69 commerciële coronasneltestlocaties in Nederland runt, vindt namelijk dat hij een verplichting heeft naar de ongeveer 500 mensen die voor hem werken. "Als ik heel star zeg 'ik doe niet mee', hebben zij geen werk."

Het kort geding werd donderdag behandeld door de rechter in Amsterdam. In verband met het spoedeisend karakter van de kwestie heeft de rechtbank nu een zogeheten kopstaartvonnis gewezen. Dat betekent dat alleen is bekendgemaakt welke beslissing de rechter heeft genomen. De precieze motivering hiervan volgt later.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.