Podcast Deventer Mediazaak meer dan 100.000 keer beluisterd

ANP Producties | Bron: ANP

De podcast De Deventer Mediazaak, een zesdelige reeks van Argos, is twee weken na de lancering van de laatste aflevering al meer dan 100.000 keer beluisterd. Dat heeft producent BIND vrijdag gemeld. Ondertussen zijn meer dan 250.000 mensen aan de serie begonnen, maar ze hebben nog niet alle delen beluisterd.

De Deventer Mediazaak analyseert de opmerkelijke dynamiek in de media rond de Deventer moordzaak. De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord, hij zat acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat de 'klusjesman' van de weduwe - een ander persoon - de moord zou hebben gepleegd. Hij herhaalde deze beschuldigingen veelvuldig in de media, maar zijn theorieën bleken niet te kloppen. De Hond werd via een civiele procedure veroordeeld voor smaad en moest een recordbedrag aan smartengeld betalen.

In de podcast wordt geschetst hoe de media, ondanks deze veroordeling en ondanks dat De Hond geen bewijs voor zijn theorieën overlegde, zijn verhaal maar bleven herhalen. Podcastmaker Annegriet Wietsma probeerde mensen die toen een platform gaven aan De Hond en zijn theorieën een reactie te ontlokken. Cabaretier Claudia de Breij, die toentertijd in haar televisieprogramma de doortastendheid van de opiniepeiler prees, erkent als een van de weinigen dat ze toen een foute inschatting heeft gemaakt.

Behalve een podcast is er ook een speelfilm gemaakt over de zaak, De Veroordeling. Die is naar verwachting deze zomer te zien.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.