Emile Roemer doet aangifte van uitlekken naam nieuwe burgemeester Alkmaar. ’Dit is in strijd met de wet’. Raad is de mond gesnoerd

Emile Roemer, waarnemend burgemeester van Alkmaar.
© Archieffoto ANP/Koen van Weel
Alkmaar

Waarnemend burgemeester Emile Roemer van Alkmaar doet aangifte van het voortijdig uitlekken van de naam van de donderdagavond nieuwgekozen Alkmaarse burgemeester Anja Schouten. Dat heeft zijn woordvoerder vrijdagmiddag meegedeeld.

Het Noordhollands Dagblad bracht Schoutens naam een kwartier eerder naar buiten dan de officiële mededeling. Roemer zegt dat er dus gelekt is uit de vertrouwelijke raadsvergadering. Dat is in strijd met de wet en daarom doet hij aangifte.

De gemeenteraad van Alkmaar had donderdagavond vier uur nodig om te kiezen tussen een VVD-kandidaat en Schouten, nu nog de korpschef van de politie Noord-Holland Noord. Vooraf was uitgelekt dat de stemmen staakten in de vertrouwens(sollicitatie)commissie. Het duurde tot vrijwel middernacht voor het politieke armpjesdrukken was gewonnen door de Schouten-aanhang.

Waarom dat zo lang duurde, is nog niet opgehelderd. Roemer slaagde er vrijdag in om de hele raad daarover wel de mond te snoeren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen