Eerbetoon aan verongelukte Erik Klomp (31): zeker honderd autofanaten flankeren plek des onheils en luisteren ’See you again’

Bezoekers hebben hun auto’s schuin in de berm langs de Nieuweweg geparkeerd.

Bezoekers hebben hun auto’s schuin in de berm langs de Nieuweweg geparkeerd.© Foto DNP / Fer Korver

Martijn Mak
Wognum

Een groep van zeker honderd vrienden van de onlangs in Wognum verongelukte Erik Klomp (31) kwam vrijdagochtend bijeen op de plek des onheils om afscheid te nemen van hun overleden maat.

Tot ongeveer negen uur dienen bezoekers in snelle wagens met raamstickers, mooie velgen en geblindeerde ramen zich - afgewisseld met familieauto’s - aan bij de Nieuweweg. Ze parkeren hun bolides schuin in de berm, om vervolgens richting het bermmonument met bloemen die sinds het ongeluk zijn neergelegd te wandelen. Enkele dorpsbewoners passeren de stoet met belangstelling. De zon straalt.

Hier en daar condoleert men elkaar. Daarna wordt rustig gewacht op de aanvang van de bijzondere ceremonie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Tientallen auto’s flankeren de Nieuweweg.

Tientallen auto’s flankeren de Nieuweweg.© Foto DNP / Fer Korver

Toeteren en gas geven

Organisator Vince van Aalstede stapt om 9.15 uur op de dorpel van een auto naast het monument en neemt het woord. „Ik ben hier niet goed in. Normaal kan ik makkelijk praten, nu weet ik het even niet.” Hij legt iedereen het programma nog even uit. „We luisteren hier het nummer ’See you again’. Wie wil, kan nog iets zeggen. Daarna gaan we richting sportcentrum De Weyver. Iedereen op zijn eigen tempo. Daar komt de rouwstoet voorbij en kunnen we nog één keer toeteren en een beetje gas geven.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Bloemen bij de plek waar het ongeluk gebeurde, toeschouwers op de achtergrond.

Bloemen bij de plek waar het ongeluk gebeurde, toeschouwers op de achtergrond.© Foto DNP / Fer Korver

Hij loopt naar zijn eigen auto en zet de muziek aan. Het wordt ijzig stil. ’It’s been a long day without you my friend. I’ll tell you all about it when I see you again’, klinkt het. Hier en daar rolt een traan. Een gezicht verdwijnt in een sjaal, een zonnebril gaat op.

(Tekst gaat door onder Youtubevideo)

De stilte houdt als het nummer is afgelopen nog even aan, tot Van Aalstede hem verbreekt. „Wil er nog iemand iets zeggen? We hebben nog 5 minuten.” Iedereen blijft zwijgend staan. „Ik denk dat alles al wel is gezegd. Dan gaan we nu vertrekken.”

Lees ook: Slachtoffer dodelijk ongeval Wognum is man (31) uit Abbekerk: ’Bizar, hoe die auto helemaal om de boom heen zat’

Hoogwoud

De stoet begeeft zich richting Hoogwoud. Een verkeersregelaar zorgt ervoor dat het auto’s en vrachtwagens op de rotonde nabij de af- en oprit van de A7 bij Wognum even worden tegengehouden totdat de laatste bezoeker is gepasseerd, zodat de ’Ride Out’ een geheel blijft.

De uitvaart zelf vindt plaats in besloten kring, maar is voor belangstellenden wel te volgen via een livestream.

Bezoekers vertrekken na de bijeenkomst.

Bezoekers vertrekken na de bijeenkomst.© Foto DNP / Fer Korver

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen