Gemeente Den Helder volgt advies van het Gerechtshof en staat open voor mediation met kunstenaar Rob Scholte

Rob Scholte.

Rob Scholte.© Archeffoto ANP/Inge van Mill

Van onze verslaggever
Den Helder

De gemeente Den Helder heeft een handreiking gedaan aan kunstenaar Rob Scholte in de patstelling die is ontstaan rond de veiling van zijn kunstcollectie.

,,Naar aanleiding van de oproep van het Gerechtshof heeft de gemeente de uitnodiging gedaan aan Rob Scholte om via mediation in gesprek te gaan’’, aldus een woordvoerster, die verder nog niet op de aard van de gesprekken in wil gaan. ,,In dit stadium is het nog te vroeg om hier verdere uitlatingen over te doen.’’

Scholte heeft een schuld van vijf ton uitstaan bij de gemeente voor onder meer ontruiming- en opslagkosten en achterstallige elektriciteitsrekeningen. Via een veiling wilde de gemeente Den Helder die kosten verhalen, maar dat plan vond geen genade in de ogen van het Amsterdamse Gerechtshof. De kunstcollectie van Scholte mag nog niet worden geveild omdat de gemeente geen gewone partij is en Den Helder ook de plicht heeft naar andere belangen te kijken dan eigen inkomsten. Het zakelijke motief, het verhalen van kosten op Rob Scholte, mag niet leiden tot allerlei schade voor de kunstenaar, zo luidde het oordeel.

Het is nog niet bekend of Scholte ingaat op het verzoek van de gemeente Den Helder.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.