Herdenking van razzia Beverwijk en Velsen-Noord ook dit jaar sober vanwege de coronaregels

De herdenking was vorig jaar vanwege de coronaregels ook sober, vlnr: burgemeester Smit, de onlangs onverwachts overleden Alex van Luijn die aanwezig was namens de Stichting 16 april 1944, Mary Duinmeijer en Cor en Nel Bart.
© archieffoto Heleen Vink
Beverwijk

De herdenking van de slachtoffers van de razzia in Beverwijk en Velsen-Noord is vrijdag in beslotenheid. Net als vorig jaar wordt op het Stationsplein bloemen en kransen gelegd in een klein comité.

De coronaregels zorgen ervoor dat er niet te veel mensen aanwezig mogen zijn bij de herdenking. Het is dit jaar 77 jaar geleden dat de razzia door de Duitse bezetter plaatsvond.

De bloemen en kransen worden gelegd door burgemeester Martijn Smit namens de gemeente Beverwijk, Mary Duinmeijer namens Stichting Herdenking Deportaties en Cor Bart namens Stichting 16 april 1944.

De jaarlijkse herdenking op Kamp Amersfoort waar de jonge mannen uit Beverwijk en Velsen-Noord destijds naartoe zijn afgevoerd, op 19 april gaat fysiek niet door, maar is vanaf 14 uur wel online en via de televisie te volgen (RTV Utrecht, www.kampamersfoort.nl en www.Herdenken.tv).

Het nieuwe, ondergrondse museum wordt ook op 19 april geopend. In dit museum is een fotowand te vinden waarop een groot aantal Beverwijkers en Velsen-Noorders is vereeuwigd.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen