Vermeende ’kettingrukker’ claimt nu zelf te zijn mishandeld door beveiliger

Frits Verhagen
Alkmaar

De 26-jarige Jimmy de G. uit Uithoorn, die bekend staat als vermeend ’kettingrukker’, heeft aangifte gedaan van mishandeling door een beveiliger die hem eind juli vorig jaar staande heeft gehouden. Dat bleek maandag bij een niet inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Alkmaar.

Volgens De G. is hij onrechtmatig vastgegrepen en tegen zijn zin meegenomen naar een winkelcentrum. Hij wil dat de beveiliger daarvoor wordt vervolgd. Het openbaar ministerie (OM) heeft daar nog geen beslissing over genomen.

Jimmy de G. zelf wordt ervan beschuldigd dat hij tussen half april en eind juli twintig straatroven heeft gepleegd. Bij vooral oudere vrouwen op verschillende plekken in Nederland werd hun halsketting of andere sieraad met geweld van hun lichaam gerukt. Vandaar dat de verdachte de naam kettingrukker heeft gekregen. De straatroven werden gepleegd in onder meer De Bilt, Bunschoten, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Badhoevedorp en Haarlem.

Het proces tegen De G. gaat vermoedelijk meerdere dagen duren. Justitie onderzoekt nog welke slachtoffers er een schadeclaim gaan indienen en wie er gebruik wil maken van het spreekrecht.

De G. zit al sinds eind juli vast. De volgende zitting is op 5 juli. Dan wordt ongetwijfeld duidelijk wanneer de rechtbank de zaak inhoudelijk wil behandelen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen