Baas over eigen bovenarm, maar wel met vaccinatiepaspoort | Commentaar

© Foto ANP

Annelies Karman

Nederland is een vrij land. Als je niet gevaccineerd wilt worden, mag niemand je dwingen. Iedereen is baas over eigen bovenarm.

Een deel van de bevolking wil absoluut geen prik. Al maanden klinkt het geluid: de vaccins zijn veel te snel ontwikkeld en de wereldbevolking doet mee aan een gigantisch experiment van de farmaceutische industrie. Sinds bijwerkingen zoals trombose ook hier voorkomen, zijn sommige Nederlanders huiverig voor vaccins, met name AstraZeneca. Het verdrietige sterfgeval in Noordwijkerhout van maandag maakt de onrust groter, ook al is het niet duidelijk of het overlijden te maken had met het toegediende Pfizervaccin.

Aan de andere kant is er de groep die het liefst voor zou dringen om de bovenarm te ontbloten. Die categorie wil van de prikstraat het liefst gelijk door naar het terras om daar nog meer kledingstukken op te rollen. Elk medicijn heeft bijwerkingen, klinkt het opgewekt en vol vertrouwen. En het is de snelste route om de samenleving en ook de reguliere zorg weer open te krijgen. Bedrijven, verpleegkundigen en artsen smeken erom.

Ziehier de tweedeling: de maatschappij dreigt in twee kampen te worden verdeeld. Dat kan niet goed zijn.

Vooropgesteld: Nederlanders die ervoor kiezen om hun bovenarm niet te ontbloten, zijn niet massaal ’wappie’. Ze nemen die beslissing weloverwogen. Maar het maakt wel de komst van een vaccinatiepaspoort noodzakelijk. We kunnen niet verwachten dat winkels, terrassen, evenementen, theaters en bioscopen langer dicht blijven, omdat niet iedereen een inenting wenst.

Wie geen vaccin wil, moet een periode accepteren dat je aan de zijlijn moet toekijken. En dan niet piepen als de buurvrouw op social media wel al cocktails naar binnen tikt op anderhalve meter afstand.

Voor de vaccinweigeraars rest als enige alternatief de teststraat. Geen vaccinatiepaspoort? Dan moet je een negatieve test kunnen laten zien. De overheid kan niemand dwingen zich te laten vaccineren, maar een systeem opzetten om snel en goedkoop of gratis een test te kunnen laten doen, mag van een overheid worden verwacht. Zo hoeft geen enkele Nederlander buitengesloten te worden. Ook niet als je de bovenarm niet wilt ontbloten.

Lees ook: Voor het eerst in Nederland een overlijden na onwelwording na prik op de vaccinatielocatie: ’Is er een verband? We zitten allemaal met vragen’

Lees ook: Feestje in de nieuwe prikhal in Noordwijkerhout maakt plaats voor verdriet: ’Ik had vandaag met alles rekening gehouden, behalve met dit’

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.