Leiding CDU steunt Armin Laschet als kandidaat-premier

Het bestuur van de partij van bondskanselier Angela Merkel, de christendemocratische CDU, wil dat de premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, de man wordt die zich de komende verkiezingen opwerpt als opvolger van Merkel. Het bestuur wil dus niet Markus Söder van de Beierse zusterpartij CSU. Die had zich ook opgeworpen als gezamenlijke CDU/CSU-kandidaat.

De CDU wil hoe dan ook samen met de CSU optrekken en er is nog niets definitiefs besloten. Er wordt in nog meer organen van de christendemocratische partijen over de kwestie gepraat. Het CSU-bestuur sprak maandagmiddag unaniem zijn steun uit voor Söder als de christendemocratische topkandidaat. Een CSU-topman riep op tot een stemming over de kanselierskandidaat onder de leden van beide partijen.

Söder is premier van Beieren en hij denkt goede kansen bij de verkiezingen te hebben. Ook was er nog nooit een CSU-kanselier. Hij heeft echter ook gezegd dat hij eerst veel steun wil uit de CDU voor zijn kandidatuur. Als die uitblijft gaat hij naar eigen zeggen niet morren, maar goed samenwerken met kandidaatpremier Laschet in aanloop naar de verkiezingen in september.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.