'Gevangenis dreigt hongerstakende Navalni te dwingen tot eten'

De Russische gevangenis waar Aleksej Navalni wordt vastgehouden, dreigt de hongerstaking van de oppositieleider te beëindigen door hem te dwingen tot eten. Dat meldt het team van Navalni.

De 44-jarige Navalni ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de passende zorg zou krijgen voor zijn rug- en beenklachten. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit. Navalni wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.

Navalni is volgens zijn team sinds de start van zijn hongerstaking 8 kilo afgevallen. In totaal zou hij 15 kilo lichter zijn geworden sinds zijn gevangenschap in een strafkolonie op zo'n 100 kilometer van Moskou.

De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden met zijn verblijf in Duitsland, waar Navalni werd behandeld vanwege een vergiftiging. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.