Premium

College Hollands Kroon vindt hypergrote datacenters nu toch een zaak van de provincie

Rechts de schoorstenen van enkele dieselaggregaten van het immense Microsoft-datacenter in Hollands Kroon. De capaciteit van de 42 aggregaten is zo groot dat de provincie er het bevoegd gezag over is, erkent nu ook de gemeente Hollands Kroon.
© foto bart vuijk
Hollands Kroon

De vestiging van hypergrote datacenters is een zaak van de provincie, niet van een gemeente. Dit leidt de fractie van GroenLinks in de gemeente Hollands Kroon af uit antwoorden die het college van burgemeester en wethouders geeft op raadsvragen.

Er leven intern bij de gemeente al jaren twijfels of de gemeente wel bevoegd is over zo grote bedrijven te beslissen. In andere provincies vallen soortgelijke datacenters wel onder het provinciaal gezag. Na publicaties in deze krant gaf de provincie Noord-Holland gemeente Hollands Kroon te kennen dat het provinciehuis het gezag naar zich toe trekt. Microsoft, dat een van de twee ’hyperscale’ datacenters exploiteert in de Wieringermeer, kreeg van de provincie te horen dat het bedrijf niet over de juiste vergunningen beschikt. Wethouders Meskers en De Groot in Hollands Kroon verdedigden het standpunt dat de gemeente wel het bevoegd gezag is, maar het college komt daar nu dus op terug.

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen