Dit keer géén historisch tumult bij AZ tegen Sparta, maar een heerlijk saai avondje voor de ploeg van Pascal Jansen [video]

AZ viert de openingstreffer van Jordy Clasie (derde van links).© Foto ANP

Jeroen Haarsma
Alkmaar

Het was dit keer geen tumultueuze ontmoeting tussen AZ en Sparta, zoals in oktober. Nee, het was zaterdagavond eerder saai. Maar dat vond AZ prima: het won met 2-0.

AZ-trainer Pascal Jansen gaf Jordy Clasie de kans op het middenveld – het was zijn eerste basisplaats dit seizoen in de competitie. Clasie, eerder dit jaar in opspraak vanwege een overtreding van de gokreglementen, verving de geschorste Teun Koopmeiners. Dat betekende dat de meer aanvallend ingestelde Dani de Wit genoegen moest nemen met een reserverol.

Clasie beschaamde het vertrouwen van zijn trainer niet. Hij schoot AZ al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Calvin Stengs nam de hoekschop vanaf de rechterkant, Jonas Svensson schoof de bal door naar Clasie, die met een hard en laag schot scoorde.

(Tekst gaat door onder de foto)

In duel: AZ’ers Bruno Martins Indi en keeper Marco Bizot met Reda Kharchouch van Sparta.© ANP

Calvin Stengs kreeg vlak voor rust een enorme kans op de 2-0, maar de rechtsbuiten kende geen goede avond en ook dit buitenkansje was niet aan hem besteed. Sparta zakte massaal terug, maar kwam er sporadisch gevaarlijk uit. Spits Lennart Thy kwam oog in oog te staan met AZ-doelman Marco Bizot, maar de keeper keerde stijlvol.

Bizot speelde een hoofdrol in oktober, toen de wedstrijd Sparta-AZ eindigde in 4-4, nadat AZ met 0-4 leidde bij rust. Hij raakte in Rotterdam na rust de kluts totaal kwijt, kreeg rood en speelde zo een hoofdrol in de historische comeback van Sparta. Zo’n meeslepend duel was het zaterdagavond allerminst.

(Tekst gaat dooronder de foto)

Laros Duarte van Sparta en Myron Boadu van AZ.© ANP

Dat kwam ook doordat AZ nu wél bij de les bleef. Dani de Wit, ingevallen voor Albert Gudmundsson, haalde zijn gram door de 2-0 binnen te volleren met de binnenkant van z’n rechtervoet. Juichen deed de getergde middenvelder daarna niet; stoïcijns liep hij terug naar eigen helft.

Een comeback zat er voor Sparta dit keer geen moment in, de minuten tikten langzaam en zonder spanning weg. Sparta dacht in blessuretijd nog een eretreffer te maken, maar die werd afgekeurd vanwege buitenspel. Zodoende heeft AZ de tweede plek op de ranglijst weer in handen. De voorsprong op PSV bedraagt drie punten met een duel meer gespeld. De Eindhovenaren spelen zondagmiddag een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo.

AZ-Sparta 2-0 (1-0). 13. Clasie 1-0, 66. De Wit 2-0.

AZ: Bizot; Svensson, Letschert, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson (61. De Wit), Clasie (82. Reijnders); Stengs, Boadu, Karlsson.

Sparta: Okoye; Abels, Beugelsdijk, Heylen, Pinto (76. Meijers); Harroui, Smeets (56. Engels), Duarte (76. Burger); Fortes, Thy (76. Gravenberch), Mijnans (56. Kharchouch).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen