Baarn overvallen door massale demonstratie. Tussen de 1500 en de 2000 deelnemers. Geen materiële schade [update]

© Caspar Huurfeman

Eddie de Paepe
Baarn

De gemeente Baarn is zaterdag overvallen door de ’mars voor de menselijke verbinding’ en het grote aantal mensen dat daaraan meedeed. Volgens de gemeente is vervolgens gekozen voor een de-escalerend optreden. Er waren tussen 1.500 en 2.000 mensen aanwezig. Voor zover nu bekend, is er geen materiële schade.

De honderden demonstranten tegen de coronamaatregelen gaven zaterdagochtend gehoor aan een oproep van de Nederlandse tak van Police for freedom. Zij verzamelden zich tegen twaalf uur bij Kasteel Groeneveld. Naar verloop van tijd trok een deel, begeleid door de politie, Baarn in.

Burgemeester Mark Röell gaf om twee uur ’s middags de opdracht gegeven om de demonstratie - toen nog bij Groenveld - een half uur later te beëindigen. Hij deed dit op basis van artikel 6 van de Wet Openbare Manifestaties (Wom). De organisatie riep vervolgens op om rustig naar huis te gaan en daar hebben de deelnemers uiteindelijk gevolg aan gegeven.

Hilversum

In de ochtend was bij de politie bekend dat er en plan was om te demonstreren in Hilversum, meldt de gemeente Baarn. Nadat de mediastad de bijeenkomst daar verbood, is zonder aankondiging een aantal demonstranten naar Kasteel Groeneveld in Baarn gekomen. Daar zijn, na oproepen op sociale media, in korte tijd honderden mensen op afgekomen.

Lees ook: Honderden afgekomen op protestmars ’voor de menselijke verbinding’ bij Kasteel Groeneveld in Baarn

Openbare orde

’Burgemeester Röell heeft gedurende de dag in nauw overleg met de driehoek (burgemeester, politie en OM) steeds de afweging gemaakt tussen het recht op demonstreren, het bewaken van de openbare orde en het beschermen van de volksgezondheid’, aldus de gemeente.

Geen contact

De organisatie van de demonstratie heeft geen contact opgenomen met de gemeente over wat hun plan was. ’De politie heeft ter plekke geprobeerd om in contact te komen met de organisatie. Dat was niet mogelijk, het was onduidelijk wat de intenties waren.’

Het leek er eerst op dat ze bij Kasteel Groeneveld zouden blijven, maar op een bepaald moment is de groep gaan lopen. Omdat de demonstratie en wandeling rustig verliepen, kozen gemeente en politie ervoor om ’te kanaliseren en reguleren’.

Lees ook: Vredelievende sfeer bij mars door Baarn van Police for Freedom: ’Wij zijn geen relschoppers’ en ’Wat fijn dat we hier mogen lopen’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen