Hackers slaan toe bij DeSom, ict-beheerder van gemeenten in West-Friesland

Sophie Biesboer
Medemblik

Hackers hebben begin vorige maand ingebroken in de mailomgeving van DeSom, het ict-samenwerkingsverband van lokale overheden in West-Friesland.

Dat meldt Medemblik Actueel. De hackers zouden wel binnen zijn gedrongen in de mailomgeving, maar zouden geen kans hebben gezien om e-mails te lezen of te downloaden. De hack zou in de nacht van 2 op 3 maart zijn gebeurd.

’Kritische zwakheden’ in de Microsoft Exchange mailomgeving (waar DeSom gebruik van maakt) zou de oorzaak zijn van de hack. Microsoft heeft op 3 maart het lek gedicht maar de hackers waren toen al binnen geweest. DeSom heeft hierop direct een onderzoek laten uitvoeren en daaruit bleek dat DeSom inderdaad gehackt was.

Vragen

Siem Zeilemaker, fractievoorzitter van PWF in de gemeente Medemblik, heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Hij wil weten of het bericht inderdaad juist is en hoe lang het college van deze hack op de hoogte is. Zeilemaker is ook benieuwd hoe en van wie het college heeft vernomen dat de hackers geen toegang hebben gehad tot de e-mails. ,,Waarom heeft u de gemeenteraad hiervan niet in kennis gesteld?’’, vraagt hij. En: ,,Wat is vervolgens gedaan om dit in de toekomst te voorkomen?’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen