AZ maakt deel uit van een nieuwe wereldwijde alliantie, met onder meer Wolfsburg (Duitsland), Standard Luik (België) en Villarreal (Spanje)

© Foto ANP

Jeroen Haarsma
Alkmaar

AZ-directeur Robert Eenhoorn over de band met de gemeente Alkmaar, Pascal Jansen en de Global Football Alliance

Alkmaar

AZ en Alkmaar tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst, na een lange periode van koelte tussen gemeente en voetbalclub.

„Toen ik in 2014 binnenkwam bij AZ en kennismaakte met de gemeente merkte ik wel dat er, hoe zal ik dat eens zeggen, ruimte lag voor verbetering. De verhuizing van het trainingscomplex van Alkmaar naar Wijdewormer speelde een rol in de slechte verhoudingen. Ook toen het dak instortte, waren er gevoeligheden. Maar de laatste maanden verloopt alles veel soepeler en is er prettig overleg. We zijn geen club die ons handje ophoudt, we kunnen de mensen hier iets mooi bieden en dat wordt nu gezien. Alkmaar heeft de historische binnenstad, de kaasmarkt én AZ.”

Lees ook: AZ-directeur Robert Eenhoorn over documentaires vanuit de kleedkamer, geldschieters en het goede nieuws dat de club vijanden heeft: ’Mensen mogen zeggen: dat AZ is op gezette tijden best vervelend’

Pascal Jansen

Pascal Jansen ondertekende onlangs een contract dat de relatief onervaren trainer voor de komende twee jaar hoofdcoach van AZ maakt.

„Met het verschaffen van helderheid over de trainerspositie voor volgend seizoen, breng je duidelijkheid en rust. Máár je weet ook in topsport: je moet wel blijven presteren met elkaar. Wij zijn daarbij geen organisatie die kijkt van week tot week, die ons door een paar mindere wedstrijden laten leiden.”

Global Football

Alliance

Sinds kort maakt AZ deel uit van de Global Football Alliance, een gezelschap clubs dat een ’strategische alliantie’ vormt van innovatieve clubs wereldwijd. Daarin zitten onder meer Wolfsburg (Duitsland), Standard Luik (België) en Villarreal (Spanje).

„Bernard Caïazzo, directeur van het Franse Saint-Etienne, vroeg ons deel te nemen. Eens in de drie weken sparren we via Teams met een aantal clubbestuurders. Hoe ga je om met de coronacrisis? Wat doe je met seizoenskaarten? Hoe gaat de transfermarkt eruitzien? Over dat soort zaken hebben we het. Een gemêleerd gezelschap, met ook bestuurders van clubs uit Zuid-Amerika, Australië en de VS.”

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen