Enkhuizen ziet Melkmarkt ook dit seizoen graag afgesloten voor autoverkeer

De Melkmarkt in Enkhuizen, afgelopen zomer: vrij baan voor voetgangers en terraszitters.© Foto Marcel Rob

Martin Menger
Enkhuizen

Enkhuizen wil ook dit voorjaar weer het horecagebied rond de Melkmarkt kunnen afsluiten voor verkeer. Een van de verbeterpunten is volgens de gemeente om vrachtwagens te weren in deze omgeving.

Burgemeester en wethouders hebben hierover gesprekken gevoerd met met ondernemers en bewoners van dit deel van de binnenstad. Vorig jaar werd het verkeer op de Melkmarkt verbannen om de horeca meer ruimte te geven voor de terrassen, waar anderhalve meter afstand kan worden gehouden.

Probleem is echter dat de Melkmarkt onderdeel is van de doorgaande route voor het autoverkeer. Er zijn eerder metingen gehouden om te kijken naar het effect van de afsluiting. Een van de gevolgen is dat bewoners van ’t Suud meer ‘zoekend’ autoverkeer kreeg te verwerken.

Het idee is om dit jaar een nog betere verwijzing te maken, zodat de auto’s veel eerder naar de parkeerplekken aan de rand van het stadscentrum. De Zuiderhavendijk zou alleen nog toegankelijk kunnen worden voor bestemmingsverkeer en bewoners. Er kan een vrachtwagenverbod worden ingevoerd voor woonstraten als de Zuiderhavendijk. De Drie Groene Eikels of het Boschplein en omgeving.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Bocht in Enkhuizen, in een tijd dat handkarren nog het verkeersbeeld bepaalden.© Foto Oud Enkhuizen

De Bocht, het pittoreske ‘fotostraatje’ van Enkhuizen zou in dit geval wel open moeten blijven, omdat alleen via deze route de vuilniswagens van HVC de binnenstad kunnen doorkruisen. Het college is van plan om al deze maatregelen alsnog voor te leggen aan de binnenstadsbewoners. De gemeenteraad kan later dit voorjaar een voorstel verwachten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen