Ferry Weertman: ’Schone energie is belangrijk. Net zo goed als schoon water’

Ferry Weertman© Archieffoto ANP

Ferry Weertman

Verschillende regionale sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. De Gooi en Eemlander volgt onder andere openwaterzwemmer Ferry Weertman (28) in zijn voorbereiding.

,,Ik ben laatst in Apeldoorn geweest. Niet om te trainen, maar op bezoek bij Remeha en Kiwa. Een fabrikant van verwarmingsketels. De CEO van het bedrijf heeft me daar de vele afdelingen laten zien. Wat me ontzettend aan sprak, was de innovatietak. Daar zijn ze bezig met de ontwikkeling van een cv-ketel die op waterstof werkt. Duurzaamheidsvraagstukken hebben altijd mijn warme belangstelling.

Op het terrein van Kiwa staat een zogenaamd pilothuisje. Daarin laten ze zien hoe het verwarmen met waterstof op een veilige manier mogelijk is. Maar de brandstof moet natuurlijk wel getransporteerd worden. Nu ligt in Nederland een prima infrastructuur als het gaat om het gas dat we nu gebruiken. Dat gas draagt bij verbranding bij aan de toename van CO2 in de lucht. Met wat aanpassingen in het netwerk moet het mogelijk zijn hier in de toekomst waterstofgas door heen te leiden. Als je dat verbrand krijg je water. En dat is natuurlijk veel milieuvriendelijker.

Ik vind persoonlijk ook dat waterstof een onderdeel moet zijn van de energietransitie die we de komende jaren moeten maken. Je kan bovendien makkelijk opslaan en als het dan nodig is als energiebron gebruiken. Het is schone energie. Daarom ben ik ook trots dat ik een van de ambassadeurs ben van Missie H2.

Schone energie is belangrijk. Net zo goed als schoon water. Dat geldt ook voor de vele liefhebbers van zwemmen in openwater. We houden allemaal van de natuur en zijn daar heel zuinig op. Nu dit weekeinde in het binnenbad de Eindhoven Qualification Meet is, moet ik soms wat aanpassen in mijn trainingstijden. Ik doe niet mee met de wedstrijden. De focus ligt op het maken van kilometers. Deze week zijn het er zo’n 85, denk ik.

In deze maand hoop ik mijn eerste meters buiten te gaan maken. In een wetsuit, want het is nu nog best koud heb ik al gehoord. Dat is in Tokio zeker niet het geval. Daar is het best warm weet ik. Maar gelukkig is dat pas op 5 augustus.”

trainen voor tokio

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen