Klaassen kan nederlaag van Ajax tegen AS Roma nauwelijks geloven. Tadic: ’Ik kan wel huilen’ [video]

Davy Klaassen geeft Lorenzo Pellegrini een hand.

Davy Klaassen geeft Lorenzo Pellegrini een hand.© ANP

ANP
AMSTERDAM

Davy Klaassen bleef zichzelf maar dezelfde vraag stellen na het donderdag verloren thuisduel van Ajax met AS Roma (1-2) in de kwartfinale van de Europa League. "Hoe hebben we deze wedstrijd kunnen verliezen", vroeg hij zich ook na een snelle douchebeurt nog af. "Dit had echt nooit fout mogen aflopen."

Klaassen schoot Ajax in de 39e minuut op 1-0, voor de 25e keer in zijn loopbaan. Dusan Tadic kreeg in de 53e minuut een uitgelezen kans om de koploper van de Eredivisie al aardig op weg naar de halve finales te helpen. Maar de penaltyspecialist uit Servië miste vanaf 11 meter. En vier minuten later blunderde doelman Kjell Scherpen na een vrije trap van Lorenzo Pellegrini (1-1).

Lees ook: Mokerslag Ajax in Arena, gemiste penalty Tadic en blunder Scherpen leiden winst AS Roma in [video]

Tadic kon wel huilen, vertelde hij vlak na de 1-2 van Roger Ibanez in de slotfase. De aanvoerder voelde zich schuldig, net als Scherpen die zijn Europese debuut mocht maken omdat André Onana (dopingschorsing) en Maarten Stekelenburg (knieblessure) niet beschikbaar waren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ik weet hoe ze zich voelen", zei Klaassen. "Ik heb ook wel eens in zo'n situatie gezeten. Dan denk je alleen maar dat je het elftal in de steek hebt gelaten. Ik heb het gedaan, denk je dan. Maar dat is niet altijd helemaal zo."

"Want", oordeelde Klaassen. "Na de 1-0 en de 1-1 hebben we ook zeker zes opgelegde kansen gemist", doelde hij onder meer op mogelijkheden van Antony, Nicolás Tagliafico en de ingevallen Brian Brobbey. "Zeker op dit niveau moeten dat minimaal drie doelpunten zijn. Maar daar hebben we nu niets meer aan."

(Tekst gaat door onder de foto)

Kjell Scherpen na doelpunt van Lorenzo Pellegrini.

Kjell Scherpen na doelpunt van Lorenzo Pellegrini.© AP

De gemiste kansen geven Klaassen wel hoop voor de return van volgende week donderdag in het Olympisch Stadion in Rome. "Ik denk dat we die wedstrijd niet heel anders moeten aanpakken", zei hij. "Behalve dat we voor het vijandelijke doel scherper moeten zijn."

Zonder fans op de tribune hebben ploegen ook in Europese competities nauwelijks thuisvoordeel meer. Drie van de vier kwartfinales van de Europa League werden donderdag gewonnen door de bezoekende club, de vierde eindigde gelijk. Ook twee van de vier uitspelende ploegen in de Champions League wisten afgelopen week te winnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij Ajax klampten ze zich na de nederlaag tegen AS Roma een beetje vast aan het verloren thuisduel van twee jaar geleden met Real Madrid. Ook toen ging de club uit Amsterdam met 1-2 onderuit, maar sloeg het in Spanje meedogenloos toe (1-4).

"We hebben dit seizoen in Europese duels laten zien dat we ook heel zuinig met mogelijkheden kunnen omspringen", hield Klaassen hoop. "Het is nog lang niet gespeeld. We gaan er volgende week voor daar."

Trainer Erik ten Hag van Ajax hield de moed erin. "Dit doet pijn, maar we zijn pas op de helft. We hebben gezien dat we met hun niveau mee kunnen. En dat wij Roma ook onze wil kunnen opleggen en dat wij op voorsprong kunnen komen, die we zelfs hadden kunnen vergroten. Dat biedt perspectief voor de return volgende week in Rome. Er is nog niks verloren, maar het zal daar zwaar worden, dat is ook duidelijk. Dit is natuurlijk geen goede uitgangspositie. Maar we zijn nog steeds kansrijk."

"Dusan is een expert op strafschoppen, hij heeft al zo vaak raak geschoten. Maar het is geen automatisme, geen zekerheid om het zomaar te zeggen. Hij zal hier goed ziek van zijn. Maar hij zal nog gemotiveerder zijn om het recht te zetten."

(Tekst gaat door onder de foto)

Keeper Pau Lopez keert penalty van Tadic.

Keeper Pau Lopez keert penalty van Tadic.© AP

Over de goedkope Italiaanse gelijkmaker zei Ten Hag: "Voetbal is een spel van fouten. We hebben allemaal een goede wedstrijd gespeeld en het was een goede teamprestatie. Hoe wij hier hebben gespeeld, geeft mij voldoening. Nee, ik hoef Scherpen niet bij elkaar te rapen na die fout. Die lange is nuchter. Dit heeft hij nodig om door te groeien naar de top."

"In vorige Europese wedstrijden zijn we heel effectief geweest", doelde hij op ontmoetingen met Lille en Young Boys. "Nu hebben we veel te veel kansen gemist. Na de 1-0, maar ook na de 2-1. Je zag wel hoe moeilijk ze het met ons hadden. Dat biedt misschien perspectief voor de uitwedstrijd van volgende week in Rome."

Devyne Rensch mist de uitwedstrijd wegens een schorsing. Trainer Ten Hag verwacht niet dat Noussair Mazraoui volgende week al beschikbaar is voor het uitduel met AS Roma. "Die wedstrijd komt denk ik nog te vroeg", zei hij over zijn rechtsback die herstelt van een oogblessure.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen