Twee nieuwe officiële zwemlocaties in Waterland: Hemmeland en Uitdam zijn schoon en veilig

Het water in het Hemmeland bij paviljoen Strand Vier is officieel goedgekeurd door de provincie.
© Archieffoto Ella Tilgenkamp
Monnickendam/Uitdam

De gemeente Waterland heeft er twee nieuwe, door de provincie goedgekeurde zwemlocaties in open water bij. Het gaat om het strand in recreatiegebied Hemmeland bij Paviljoen Strand Vier en het zwemwater in het Markermeer ten noorden van Uitdam.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben daar onlangs een officieel besluit over genomen. GS wijzen elk jaar zwemlocaties in open oppervlaktewater aan. Voordat dat gebeurt worden de locaties beoordeeld op basis van het gebruik, maar ook op hygiëne, veiligheid en de kwaliteit van het water. Controles daarop vinden elke maand plaats. Zodra er iets in het water wordt aangetroffen dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid, wordt daarvoor gewaarschuwd en wordt geadviseerd er niet te gaan zwemmen.

Voor het seizoen 2021, dat loopt van 1 mei tot 1 oktober, zijn in totaal 153 zwemlocaties aangewezen, twee meer dan vorig jaar. De nieuwe locaties bevinden zich beide in de gemeente Waterland.

Alle andere officiële locaties stonden vorig jaar ook al op de lijst. Dat zijn onder meer diverse locaties in Het Twiske, De Pieterman en het Slobbeland in Volendam, Strandbad Edam en het Markermeer bij Warder.

De provincie informeert het publiek over de zwemlocaties via internet en sociale media. Daarop is elke locatie te vinden met daarbij een beschrijving en symbooltjes die informatie geven over bijvoorbeeld parkeergelegenheid, of er douches aanwezig zijn en welke andere recreatiemogelijkheden er zijn. Er wordt ook een kwaliteitsoordeel gegeven van het water in de laatste vier jaar.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen