Expo Haarlemmermeer ontpopt zich tot tv-centrum EK voetbal

© Archieffoto Expo Haarlemmermeer
VIJFHUIZEN

Hoewel het nog even duurt voordat het EK voetbal in juni begint, zijn bij de Expo Haarlemmermeer de voorbereidingen al in volle gang. De opbouw van het International Broadcast Centre (IBC), dat hier tijdens het evenement huist, is volgens de Europese voetbalbond UEFA inmiddels begonnen. Vanwege het coronavirus is besloten dat hier de helft minder medewerkers aan de slag kunnen dan aanvankelijk gepland, zo'n vijfhonderd in plaats van ruim duizend.

De Europese bond laat desgevraagd weten dat er sinds 22 maart wordt gewerkt aan de inrichting van het IBC. De gemeente Haarlemmermeer heeft volgens UEFA ingestemd met het Covid-protocol dat speciaal voor het centrum is opgesteld.

Zenuwcentrum

Het evenementencomplex in Vijfhuizen zou vorig jaar ook al dienst doen als het zenuwcentrum van het uiteindelijk uitgestelde EK voetbal, waar alle tv-signalen samenkomen vanuit de EK-stadions verspreid over Europa. Het IBC zorgt ervoor dat die weer terechtkomen bij alle uitzendgerechtigden over de hele wereld. Alle grote tv-stations maken vanuit het IBC hun uitzendingen van de EK-wedstrijden.

De UEFA doet geen uitspraken over de geleden financiële schade doordat het IBC vorig jaar toch niet een plek kreeg in de Expo Haarlemmermeer, dat onderdeel is van Libéma. Een woordvoerder verzekert dat beide partijen hier echter samen goed zijn uitgekomen.

Toeschouwers

Uiterlijk afgelopen woensdag moesten de twaalf gastlanden van het EK aan de UEFA laten weten hoeveel supporters ze kunnen ontvangen in hun stadions. De KNVB hoopt komende zomer bij de vier EK-wedstrijden in Amsterdam ten minste 12.000 toeschouwers te kunnen verwelkomen in de Johan Cruijff ArenA. Van Dublin en Bilbao is bekend dat ze niet kunnen garanderen dat er fans welkom zijn in hun stadions. Het is dan ook onzeker of deze steden nog meedoen.

Het EK voetbal begint op 11 juni en duurt een maand.

Lees ook: Uitstel EK zorgt dat 'zenuwcentrum' in Haarlemmermeer leeg blijft

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen