De geheimen van de kastelen Brederode, Assumburg, Ter Wijc en Aelbrechtsberg

Archeologe Nancy de Jong en geofysicus Ferry van den Oever bij kasteel Brederode.

Archeologe Nancy de Jong en geofysicus Ferry van den Oever bij kasteel Brederode.© foto provincie Noord-Holland

Eric Kok
Santpoort-Zuid

De provincie Noord-Holland ondersteunt dit jaar vier onderzoeken op kasteelterreinen. Archeologen Nancy de Jong en Rob Gruben gaan met moderne technieken op zoek naar de geheimen van Brederode (Santpoort-Zuid), Assumburg (Heemskerk), Ter Wijc (Beverwijk) en Aelbrechtsberg (Bloemendaal).

De wetenschappers kunnen de terreinen onderzoeken zonder te graven. De grond mag niet verstoord worden omdat het archeologische monumenten zijn. De Jong en Gruben hebben al op verschillende plekken naar fundamenten gezocht met bodemscans. Ze proberen uit te vissen waarom graaf Willem II en zijn zoon Floris V in de dertiende eeuw de kastelen lieten bouwen, wat de strategische overwegingen waren en wat de functie van een kasteel was. Ze zijn ook benieuwd wanneer voor het eerst een vierkante kasteel gebouwd is.

Brederode

Er is al onderzoek gedaan bij Brederode. Hoewel het het oudste rijksmonument is, is er geen overeenstemming over wanneer het kasteel gebouwd is. Willem van Brederode zou het rond 1282 hebben laten bouwen, maar er is geen metselwerk dat zo oud is. De geglazuurde tegels uit die tijd zijn pas later aangebracht tijdens een restauratie. De Jong en Grubben hebben vorige maand het voorterrein onderzocht, samen met geofysicus Ferry van den Oever, en hopen later duidelijk te kunnen maken hoe groot en hoe oud het kasteel is.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen