Bewegend Verleden: Duizenden Haarlemmers begroeten Juliana en Bernhard, 1949 [video]

1 / 4
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: het bezoek van koningin Juliana en prins Bernhard aan Haarlem in 1949.

Wat een enthousiasme! Vandaag de dag zal een bezoek van koning en koningin ook volk op de been brengen, maar toch echt niet zoals in 1949.

Dat jaar waren op 19 en 20 juli koningin Juliana en prins Bernhard in Haarlem. Rijen dik stonden Haarlemmers langs de weg luidkeels te joelen en met vlaggen te zwaaien. Het was natuurlijk ook niet lang na het eind van de oorlog.

In een Polygoonbioscoopjournaal zien we de ontvangst door burgemeester Cremers aan de rand van de stad. Daarna rijdt Juliana naar naar de ambtswoning van de commissaris der koningin. Vervolgens gaat het koninklijk paar in gezelschap van de commissaris en zijn vrouw te voet naar het Provinciehuis. Langs de kant van de weg staan verschillende Haarlemse verenigingen opgesteld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een dag later volgt een rijtoer in koets door de stad, naar de Grote Markt. Razend druk is het daar. Scouts en agenten houden de menigte in bedwang. Het paar wordt toegezongen door 1500 kinderen, met een speciaal lied: ’Welkom in de Spaarnestad!’.

Hierna wordt de rijtoer vervolgd. Onderweg wordt gestopt bij het Kennemerplein, de Marnixstraat, het Lorentzplein en het Nagtzaamplein, waar de koningin steeds bloemen krijgt.

(Tekst gaat door onder de video)

In 2004 blikte Haarlems Dagblad terug. Henny Laarhoven herinnerde het zich nog goed, zei ze in het interview.

,,Het was 20 juli 1949. De kort daarvoor tot koningin gekroonde Juliana en prins Bernhard reden in een open rijtuig over de Marnixstraat. De meisjes van de nonnenschool Lucia in de Paul Krugerstraat vormden een grote kring rondom het koetsje. We droegen allen bruidsjurkjes. Mijn vriendin Thea Colin had een wit jurkje met oranje rozetjes aan. Zij kreeg vanwege haar prachtige donkere bos pijpenkrullen de eer een boeket Gerbera's aan de nieuwe koningin te overhandigen. We waren tien jaar oud.”

Thea weet nog precies wat ze moest zeggen toen zij de bloemen aanbood: ,,Mag ik u dit aanbieden namens alle scholen in Haarlem en omstreken.” Ook Juliana's antwoord staat nog steeds in haar geheugen gegrift: ,,Wat heb je dat mooi gezegd, lieverd.” Thea herinnert zich ook dat haar moeder een van de schoentjes die ze die dag droeg met krijt wit moest maken, omdat het schoeisel al vergeeld was in de winkel.

Lees ook: Haarlems Dagblad 20 juli 1949: Zegetocht van Koninklijk Paar door jubelend Kennemerland

Lees ook: Haarlems Dagblad 21 juli 1949: Rijtoer langs duizenden glunderende gezichten

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen